Újabb óriásdominó billeg a kínai ingatlanpiacon, a Country Garden Holdings néhány kötvényese nem kapta meg az esedékes kuponkifizetését hétfőn.

Empty,Apartment,House,High,Rise,Building,Construction,Background,-,Crisis
Ismét sötét fellegek gyülekeznek a kínai felett.
Fotó: Roman_studio

A Bloomberg értékelése szerint a Country Garden (CG) esetleges bedőlése sokkal nagyobb károkat okozna a kínai gazdaságnak, mint az Evergrande 2021 végi csődje, ami pontosan tükrözi, hogy az ingatlanszektor problémái nemhogy nem oldódtak meg, de egyre súlyosabbak. A 

CG durván négyszer annyi projektben érintett, mint az Evergrande volt,

gazdasági bajai így sokkal érzékenyebben érintik az amúgy is bizalmatlan kínai lakosságot, és jelentősen visszavetnék az amúgy is lanyha lakossági fogyasztást.

Az ingatlanfejlesztőnek van még 30 nap türelmi ideje, hogy a kötvényei után hétfőn esedékessé vált kamatot kifizesse. A Bloombergnek nyilatkozó kötvénytulajdonosok egyik papír után sem kapták meg a pénzüket; egy idén lejáró 8 százalékos és egy jövőre lejáró 6,15 százalék kuponnal forgó papírról van szó. A cég nem kívánt reagálni a hírügynökség megkeresésére. 

A cég kötvényei a névérték 11 százalékán forogtak kedden, a kínai bóvlikötvények piacát mérő index idei mélypontjára zuhanva. 

A CG részvényeinek árfolyama az idén csaknem 15 százalékkal esett.

A Country Garden árfolyama 1 éves
 

A kínai ingatlanszektor elhúzódó visszaesése térdre kényszerítette a korábban egészséges vállalatokat, és olyanok, mint a Central China Real Estate Ltd. – egy állami hátterű fejlesztő –, kértek türelmet, hogy időt nyerjenek. Júliusban a Dalian Wanda Group Co. egyik leányvállalatának és az állami hátterű Sino-Ocean Group Holdingnak a hitelezői az utolsó pillanatban kapták meg a kamatszelvényeik (kuponjaik) után járó pénzt.

A fejlesztők a szűkös likviditási helyzetükre való tekintettel, valamint a magas külföldi kamatkörnyezetet figyelembe véve, költségmegtakarítás céljából is felhasználhatják a 30 napos türelmi időt a kuponok kifizetésére

– mondta Iris Chen, a Nomura International elemzője, hozzátéve, hogy ez ugyan még nem számít csődnek, de tükrözi a szektor problémáit, ugyanis azt jelzi, hogy az ingatlanosokat már kevésbé érdekli, hogy a kötvényeik árfolyama a mélybe zuhan – fontosabbak lettek a likviditási szempontok.

A bajokat jelzi, hogy

a CG értékesítésekből származó árbevétele az idei első fél évben 30 százalékkal, 128,8 milliárd jüanra esett. 

A vállalatot a Moody’s a múlt héten vágta le B1 hitelminősítési kategóriába – pontosan a lejáró adósságállomány nagyságára és potenciális finanszírozási problémáira figyelmeztetve. A CG a múlt héten el is törölte 300 millió dollár értékűre tervezett részvényértékesítését. Akkor közölték, hogy az idei első fél évben várhatóan veszteséges lesz a működés az egy évvel korábbi 1910 millió jüan nyereség után.