Jelentősen változtak a gazdasági kockázatok, a legnagyobb veszélyt ma már rövid és középtávon is a geopolitikai feszültségek jelentik – derült ki az Oxford Economics legfrissebb felméréséből. A megkérdezett vállalatok 36 százaléka tette ezt az első helyre a pillanatnyi helyzetet illetően, míg áprilisban még majdnem a felük a pénzügyi válságot vagy a hitelpiac szűkülését nevezte meg legfőbb azonnali kockázatként.

Ukrainian soldiers of the 24th Separate Mechanized Brigade in artillery positions near Toretsk
Az ukrajnai háború a végletekig élezte Oroszország és a viszonyát.
Fotó: Wojciech Grzedzinski / AFP

A harmadik negyedévi Global Risk Survey 127 vállalat megkérdezésével készült július 6. és 27. között.

A politikai helyzet magyarázza az aggodalmakat. Az Egyesült Államok és Kína viszonya egyre feszültebb, a kétoldalú kapcsolatok évek óta nem látott mélypontra zuhantak, a világ két legnagyobb gazdasága exporttilalom-párbajt folytat. Peking egyre agresszívebb álláspontot foglal el Tajvannal kapcsolatban, amelynek múlt héten hagyott jóvá Washington egy újabb, 345 millió dollár értékű fegyvercsomagot. Az ukrajnai invázió pedig Oroszország és a NATO viszonyát élezi a végletekig.

A helyzetet illetően nem meglepő, hogy a válaszadók szerint a geopolitikai kockázatok a következő öt évben is komoly aggodalomea adnak majd okot, több mint 60 százalékuk „nagyon súlyos kockázatot” lát bennük a világgazdaságra nézve. 

A geopolitikai feszültségek fokozódása potenciálisan a és a pénzügyi rendszer jelentős deglobalizációját válthatja ki

– figyelmeztetett Jamie Thompson, a makroforgatókönyvvel kapcsolatos kutatások vezetője, a jelentés szerzője.

Armed Police Officers Strengthen Training in Seawater in Fangchenggang, China
Armed police officers and soldiers strengthen their training in seawater in Fangchenggang City, Guangxi Province, China, July 24, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kína egyre agresszívabb Tajvannal kapcsolatban.
Fotó: AFP

A deglobalizáció egyébként a felmérés szerint a harmadik leggyakrabban említett kockázat, a megkérdezettek 23 százaléka tartja „nagyon jelentős veszélynek”. Mintegy 25 százalék sorolta a növekvő kockázatok közé a korai kamatemelést.

A vállalatok az inflációt is változatlanul „jelentős rövid távú kockázatként” értékelik, de magabiztosabbak azt illetően, hogy a probléma idővel mérséklődni fog, derült ki a felmérésből, amelynek eredményéről a CNBC számolt be. A cégek várakozásai szerint a globálisan 3,7 százalékkal emelkednek majd a fogyasztói árak 2024-ben, ami 0,2 százalékponttal kevesebb a korábbi előrejelzésnél. 

Középtávon pedig jelentősen kisebb inflációt várnak, mint az elmúlt két évben bármikor.

Enyhülnek a bankrendszert illető aggodalmak is, de a megkérdezettek 30 százaléka még mindig úgy véli, hogy rövid távon a legnagyobb kockázatok közé tartozik a hitelkínálat jelentős szűkülése vagy a teljes pénzügyi válság. Egyes befektetők pedig arra számítanak, hogy az amerikai jegybank folytatódó kamatemelései a First Republic, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank után további pénzintézetek csődjéhez vezethetnek.

The First 7 Months of 2023 Lianyungang Port Trade Growth
Kiderült, hogy a kínai nyitás nem fogja felpörgetni a világgazdaságot.
Fotó: AFP

Kínát illetően áprilisihoz képest feleannyian, a válaszadók 10 százaléka bízik abban, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának nyitása felpörgeti a globális növekedést. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is figyelmeztetett, hogy veszített a lendületéből a kínai talpra állás a koronavírus-járvány után, és ez negatív hatással lesz az egész világgazdaságra.

„A kínai ingatlanszektor folytatódó gyengesége visszafogja a beruházásokat, a külföldi kereslet továbbra is mérsékelt, a növekvő, 2023 májusában 20,8 százalékos ifjúsági pedig kiemeli a problémáit” – fogalmazott az IMF jelentése.