Egymást követő negyedik hónapja maradt júliusban a növekedést jelentő ötven pont alatt a kínai feldolgozóipari aktivitás, a szolgáltatási és építési szektor pedig e határérték határán billegett a hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint, amelyek nem sok jót jósolnak a harmadik negyedévre a világ második legnagyobb gazdaságának.

China Manufacturing Industry Network ProductsWorkers produce network products at a high-tech enterprise in Fuzhou, East China's Fujian province, July 26, 2023. On July 27, 2023, the National Bureau of Statistics released data, from January to June, the total profit of industrial enterprises above designated size in the country was 3,388.46 billion yuan, down 16.8% year on year, and the decline was 2.0 percentage points narrower than that in January to May. In June, the total profit of industrial enterprises above designated size reached 719.76 billion yuan, down 8.3% year on year. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A zsugorodást jelző ötven pont alatt a feldolgozóipari BMI.
Fotó: AFP

A hivatalos NBS feldolgozóipari befektetésimenedzser-index a várt 49,2 pontot meghaladó mértékben, 49,3 pontra erősödött a júniusi 49 pontról, a gazdaság szektoron kívüli részéé pedig 51,5 pontra esett vissza az előző havi 52,3 pontról. A nagy munkáltatónak számító építési ágazat alindexe 51,2 pontra zuhant vissza fokozatosan a márciusi 65,6 pontról, a szolgáltatási szektor növekedése a leglassabb szintre esett a koronavírus-korlátozások feloldása óta. A kompozit BMI is elmaradt a piac által várt 52 ponttól, 51,1 pontra csökkent a júniusi 52,3-ről – ez a legalacsonyabb érték december óta, amikor váratlanul megszüntették a szigorú zéró tolerancia politikáját.

Az építőipari tevékenység erőteljes visszaesése az ingatlanszektor potenciális halálspiráljának aggasztó jele

– értékelte az adatokat a Reutersnek Hszü Tien-csen, az Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza. „Eközben javulást látunk a készletszintekben, ami arra utal, hogy a készletleépítés végéhez közeledve a kínai feldolgozóipar a második negyedévben elérte a mélypontját” – tette hozzá.

A nyomást a kormányzat is érzi, hétfőn újabb intézkedéseket jelentett be a fogyasztás felpörgetésére, ígéretet tett a töltőhálózat fejlesztésére az elektromos autók számára, a megfizethető lakások számának növelésére, több bevásárlóközpont építésére vidéken és a turizmus fejlesztésére. Utóbbi részeként arra bátorítják a helyi kormányzatokat, hogy csökkentsék a belépőjegyek árát, a kisebb forgalmú időszakokban pedig tegyék ingyenessé a nevezetességek látogatását. Jelentős ösztönzéseket azonban nem tartalmaznak az intézkedések.

10 Meters High Mech Dragon Show in Yantai, ChinaA 10-meter-high mech dragon performs at the Joy City shopping mall in Yantai, East China's Shandong Province, July 23, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A hazai turizmus elérte a koronavírus-járvány előtti szintet.
Fotó: AFP

A Bloomberg szerint kérdéses, hogy ezúttal sikerül-e megfordítani a folyamatot a pekingi kormány rendelkezésére álló hagyományos eszközökkel, amelyek változatlanul a befektetésekre alapoznak, és nem tartalmaznak közvetlen segítséget a háztartások számára. 

A piac méretes fiskális stimulusban reménykedett, de ez nem következett be. Szerintünk nem is fog

– vélekedett jegyzetében Robert Carnell, az ING közgazdásza.

Ez nem csupán az ország problémája. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint Kína az idén több mint 30 százalékkal járul hozzá a globális növekedéshez, így ha nem sikerül kezelni a helyzetet, annak globális hatása lesz.

A jövőre nézve politikai támogatásra van szükség ahhoz, hogy a kínai gazdaság ne csússzon recesszióba, nem utolsósorban azért, mert a külső ellenszél még egy ideig fennmarad

– figyelmeztetett a klienseknek írt jegyzetében Julian Evans-Pritchard, a londoni székhelyű Capital Economics kínai közgazdasági vezetője, hozzátéve, hogy a kínai termékek iránti globális kereslet várhatóan még egy ideig nyomott marad. Ezt támasztja alá, hogy a BMI exportmegrendeléseket mutató alindexe hat havi mélypontra esett vissza. „Ha nem kerül sor hamarosan konkrét támogatásra, a kereslet közelmúltbeli visszaesése azzal a kockázattal jár, hogy önerősítővé válik" – írta.

(CIIE)CHINA-SHANGHAI-CITY VIEW (CN)(211104) -- SHANGHAI, Nov. 4, 2021 (Xinhua) -- Photo taken on Nov. 3, 2021 shows the interior of a hotel for journalists attending the 4th China International Import Expo in east China's Shanghai. The 4th China International Import Expo (CIIE) is scheduled for Shanghai from Nov. 5 to 10. (Xinhua/Jin Liwang)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Pekingben nem népszerűek a defláció elenni hagyományos eszközök.
Fotó: Nortfoto

A kínai gazdaság azonban lassan nőtt a második negyedévben, és a The Wall Street Journal elemzése szerint a kínai vezetők egy sor kihívással szembesülnek: magas a munkanélküliség a fiatalok körében, erősödnek a deflációs kockázatok, és tartósnak tűnik az lassulása.

A legtöbb közgazdász azonban úgy véli, hogy Kína elkerüli a mély és tartós deflációt, és elhessegette a gondolatot július elején a pekingi jegybank is. 

Mások viszont riasztó párhuzamot látnak Kína jelenlegi aggasztó helyzete és Japán között,

amely évekig küzdött a deflációval és a növekedés stagnálásával – emlékeztetett a The Wall Street Journal.

Japánban az 1990-es években a tőzsdeindex és az ingatlanpiac értékének bezuhanása arra kényszerítette a vállalatokat és a háztartásokat, hogy drasztikusan visszavágják a kiadásaikat, hogy visszafizethessék az adósságaikat – ez volt az úgynevezett mérlegrecesszió, amelynek a jeleit néhányan már látják Kínában.

Hydrogen Energy Industry in Zhangjiakou, ChinaAn employee works on a hydrogen fuel cell production line in Zhangjiakou, Hebei province, China, July 6, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az egész világ megérezné, ha deflációba süllyedne a világ második legnagyobb gazdasága.
Fotó: AFP

Ha Kína tartós deflációba kerülne, akkor egy másik nagy problémával is szembe kell néznie: defláció elleni a hagyományos módszerek – masszív monetáris expanzió, a kamatlábak csökkentése és a pénznyomtatás a hitelfelvétel és a költekezés ösztönzése érdekében – vagy nem népszerűek Pekingben, vagy az ország súlyos adósságterhe miatt nem hatékonyak. Peking óvakodik a nagy hiányból finanszírozott kiadási programoktól, amelyek felpörgethetnék a növekedést és magasabbra lökhetnék az árakat, míg a nagy adósságok miatt a fogyasztók és a vállalkozások vonakodnak a hitelfelvételtől és a költekezéstől.

A tartós kínai defláció segíthetne ugyan lassítani az inflációt a világ többi részén,

például az Egyesült Államokban, az olcsó kínai áradata azonban kiszoríthatja a riválisokat a világpiacról, a munkahelyek elvesztéséhez és a beruházások visszaeséséhez vezethet az érintett országokban. Az acél és a vegyi anyagok kínai exportárai a júniusig tartó 12 hónapban máris mintegy a harmadával csökkentek.

A defláció ráadásul visszafogná az élelmiszer, energia és alapanyagok iránti kínai keresletet, márpedig a világ nagy része függ az ezeknek a termékeknek az exportjából származó bevételtől. 

A piac alábecsüli a kínai defláció hatását a világgazdaságra

 – figyelmeztetett Frederic Neumann, az HSBC vezető ázsiai közgazdásza.