Az amerikaiak több mint 20 százaléka tervez a közeljövőben külföldi nyaralást, ami a valaha mért legmagasabb arány. Az utazási kedvet ezek szerint az általános fogyasztói bizalom és az inflációs várakozások romlása sem tudta elrontani augusztusban.

Traveler,Woman,Walking,On,Vacation,Joy,Nature,View,Scenic,Landscape
Fotó: Shutterstock

Az amerikaiak 21,8 százaléka látogatna a következő hat hónapban külföldre, szemben a júniusi 17,7 százalékkal

– derült ki a Conference Board kedden közzétett adataiból. A gazdaságkutató szervezet 1978 óta minden második hónapban megkérdezi a háztartásokat utazási terveikről a fogyasztói bizalmi felmérés részeként.

A felmérés adatai szerint 45,9 százaléknak vannak belföldi vagy külföldi nyaralási tervei, ami a második legmagasabb arány 2020 eleje óta, amikor a koronavírus-járvány hazavágta a komplett turisztikai ágazatot.

A turizmus amúgy szinte egyedüli iparágként hozott ilyen kedvező eredményeket, mivel nagyon úgy tűnik, hogy augusztusban véget ért az amerikai általános fogyasztói bizalom javulása, visszaesve júliusi, közel kétéves csúcsáról.

A visszaesést nagyrészt az élelmiszer- és benzinár-inflációval kapcsolatos aggodalmak fokozódása okozta, ami egyes elemzők szerint arra utal, hogy a tengerentúli fogyasztói lendület hamarosan kifulladhat.

A jelentés a helyzetére is kitért, és a munkaügyi minisztérium adataival egyezően megállapította, hogy az állásukat felmondók száma júliusban közel két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent, ami azt jelzi, hogy az amerikaiak egyre kevésbé bíznak benne, hogy könnyedén újra munkába állhatnak.

Az utazási kedv azonban továbbra is üde folt maradt, és itt még halvány jele sem mutatkozik a gyengülésnek. Az amerikaiak 24 százaléka a következő hat hónapban repülővel kíván utazni, ami szintén a második legmagasabb arány a 2020 márciusában kitört járvány óta.