Tíz éven belül egy 15,5 ezermilliárd dolláros ágazattá nőheti ki magát a turizmus, amivel a szektor a teljes globális 11,6 százalékáért lehet majd felelős – áll a World Travel & Tourism Council (WTTC) érdekegyeztető csoport közleményében. A csoport elemzői rámutatnak: a turizmus 2019-ben, a járványidőszakot megelőző utolsó teljes évben még csak 10 ezermilliárd dolláros értékkel bírt, ehhez képest a 2033-as várt számok több mint 50 százalékos bővülést jeleznek előre.

Tourism Massification In The Former Barcelona Anti-aircraft Defenses.
Since its appearance in the tourist guides, the former locations of the Barcelona air defences have become a daily meeting point for thousands of visitors. The best 360-degree view of the city means that every evening and night the youngest tourists meet, to observe the sunset while watching some beers. This causes anxiety and inconvenience to neighbours accustomed to a quiet life, and the presence of urban police and painted against tourist massification, with the slogan 'tourist, go home', is already common. Barcelona returns from the tourist massification, after the truce that represented the stoppage of the activities of the COVID-19 pandemic. In Barcelona, Catalonia, Spain, 4 April 2023. (Photo by Albert Llop/NurPhoto) (Photo by Albert Llop / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A WTTC számításai szerint a turisztikai szektor 2033-ra több mint 430 millió embert foglalkoztat majd világszerte, ami a 2019-es adatokhoz mérten közel százmillió fős ugrás lehet – a csoport előrejelzése szerint ezzel 

kilencből egy munkavállaló a turizmusban dolgozhat tíz éven belül.

A szervezet összesítése szerint a legnagyobb mértékben az Egyesült Államok, Kína, Németország és az Egyesült Királyság járul hozzá jelenleg a globális turizmus bevételeihez, de Japán, Franciaország, Mexikó, Olaszország, India és Spanyolország sincs tőlük messze lemaradva. A WTTC elemzői szerint a lista első két helyezettje között azonban tíz év múlva már fordított erőviszonyokról beszélhetünk: a kínai turisztikai ágazat ugyanis 4 ezermilliárd dollárra bővülhet 2033-ra, míg Amerika szektorális hozzájárulásai csupán 3 ezermilliárd dollárra rúghatnak majd – ezek az adatok mind a nemzetközi látogatók által az országban, mind az ország állampolgárai által külföldön elköltött összegeket tartalmazzák.

Az elemzők kiemelik: a turizmus már most is jelentős részét teszi ki a globális gazdaságnak, de a részarány a jövőben egyre csak növekedni fog. Számításaik szerint ugyanis míg a világgazdaság csupán évi 2,6 százalékkal bővülhet, 

a turisztikai ágazat esetében évi 5,1 százalékos növekedésre számítanak.

A pandémiás korszakot megelőzően a kínai turisták járultak hozzá a legnagyobb mértékben a turizmus világszintű forgalmához, 14,3 százalékát fedték le, az elhúzódó zéró-Covid-protokoll nyomán azonban az ő teljes értékű visszatérésük még várat magára, de már nem sokáig: az elemzők szerint jövőre már teljes erővel ismét képviseltetik magukat a parketten, 2033-ra pedig ők adják a teljes globális külföldi turisztikai költekezés 22,3 százalékát.

Az általános gazdasági bizonytalanság ellenére az emberek nagyon szeretnének utazni, ezért láthatóan prioritásként kezelik az utazásra fordított kiadásokat is

– fejtette ki Julia Simpson, a WTTC elnöke a kutatással kapcsolatosan.

Turizmusrészvényekben megérte utazni az idén, de még most sem késő beszállni

A turizmussal foglalkozó vállalatok részvényei hatalmasat meneteltek az elmúlt egy évben, és a kereslet nem mutatja lassulás jelét, jókora potenciált tartogat a továbbiakban is.

A vállalat elemzői megállapították: a turisták ugyan szép számmal tértek vissza a jól ismert nagyvárosokba, de az olyan kevésbé ismert és frekventált célpontok iránt is látványosan megnőtt az érdeklődés, mint Bulgária vagy éppen Szlovénia.