Sikeresen fogta vissza a kiadásokat a moszkvai kormányzat, felpörgött az ország nem olaj jellegű bevételeinek növekedése is, így az energiabevételek csökkenése dacára ismét szufficites lett az orosz költségvetés augusztusban.

Panaromic,View,Of,Kremlin,In,Winter,Time.,Moscow-,Russia
Fotó: Shutterstock

A Bloomberg számításai szerint, amelyek a pénteken közzétett orosz pénzügyminisztériumi adatokon alapulnak, a múlt havi többlet csaknem 456 milliárd rubelt (1 rubel = 3,67 forint) tett ki, ami az idei év egyik legjobb eredménye. 

Mihail Miszustin miniszterelnök néhány órával korábban egy a televízió által közvetített kormányülésen 230 milliárd rubelre becsülte az augusztusi szufficitet.

Bár az amerikai hírügynökség szerint az orosz költségvetést továbbra is keményen sújtják az Ukrajna ellen indított háború miatt az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett, és elsősorban az ország energiaexportját sújtó szankciók, az augusztusi bevételi többlet a büdzsé első nyolchavi hiányát 2400 milliárd rubelre, vagyis a bruttó hazai termék 1,5 százalékára csökkentette.

Oroszország költségvetési egyenlegét augusztusban a belső kereslet élénkülése, a gyengébb rubel és a kiadások visszafogása segítette. A bátrabban a zsebükbe nyúló fogyasztók és a rubel 25 százalékos értékcsökkenése markánsan növelte az áfa- és olajadó-bevételeket is.

– értékelte a hírt Alexander Isakov, a Bloomberg Economics elemzője.

A gyengébb hazai valuta ugyanis csökkenti a költségvetési hiányt, mivel rubelben számítva nő az exportbevétel. A rubel augusztusban mintegy 4 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, ami a feltörekvő piacok egyik legrosszabb teljesítménye volt.

A Bloomberg Economics szerint az amerikai deviza felértékelődése rubelenként évi 120 milliárd rubelnyi pluszbevételt jelent az orosz költségvetésnek.

A moszkvai pénzügyminisztérium az idei évre a 2 százalékának megfelelő hiányt tervezett.