A hollywoodi forgatókönyvírók szakszervezete, a Writers Guild of America (WGA), valamint a filmeket és sorozatokat gyártó stúdiókat és streamingszolgáltatókat magában foglaló szövetség, az Alliance of Motion Picture and Television Producer (AMPTP) közötti közel öt hónapja tartó huzavona után a WGA megszavazta a sztrájk befejezését. 

 

Writers Guild of America Strike Abortion Rights Picket At Amazon Headquarters
Fotó: Northfoto

A szakszervezet tagjai jövő héten szavaznak a megállapodás jóváhagyásáról – írta a The Washington Post. 

Közel öt hónapja léptek sztrájkra a hollywoodi forgatókönyvírók, akiket anyagilag és erkölcsileg is nehezen érintett a megváltozott tartalomfogyasztási szokások és a streamingszolgáltatók elterjedése. Felborította a fizetési rendszerüket, korábban ugyanis a többször sugárzott sorozatok, filmek után akár többször is kifizették őket, attól függően, hogy a gyártó vállalat hányszor értékesítette a műsorokat. A Netflix streamingplatformján megjelenő filmekért, sorozatokért – amelyeket korlátlan alkalommal is meg lehet tekinteni –, már csak egyszer kap fizetést az író.

Ráadásul a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia elérte a szórakoztatóipart is, amely a szellemi tulajdonra épülő üzletágakra épül. Az amerikai filmgyártás fellegvára, Hollywood, számolhat az emberi kreativitást imitáló gépekkel, mint a ChatGPT, vagy az emberszerű chatbotokkal, amelyek szövegeket, képeket generálnak, emberi hangon szólalnak meg, sőt személyiséget kapnak. Ezek az intelligens eszközök kihasználták és átalakították a szerzői joggal védett műveket előállító álomgyárat.

A két fél között előzetesen kötött megállapodás szerint a filmstúdiók várhatóan megtartják a jogot arra, hogy a mesterséges intelligencia eszközeiket a forgatókönyvek alapján tanítják be, hasonlóan más mesterséges intelligenciát használó platformokhoz. 

Továbbá a megállapodás értelmében a forgatókönyvírók kompenzációt kapnának a munkájukért abban az esetben is, ha a stúdiók mesterséges intelligencia segítségével dolgoznak. Emellett a filmstúdiók és a streamingszolgáltatók, mint a Netflix vagy a Disney, több mint 230 millió dollár összértékben az írók fizetését és egészségügyi járulékát is biztosítja. Az emberi tudást, kreativitást és intuíciót használó mesterséges
intelligencia működése lényegében a művészek, szerzők, internetes kiadók munkájára épül. A jövőben a működéséhez szükséges nemzetközi etikai vagy jogi konszenzus kialakítása a cél világszerte.