Nemzetközi gazdaság

Az elcsatolt ukrán területekről bányászott szénnel keresi magát degeszre Oroszország

Az orosz vámadatokból kiderült, hogy a 2022-ben annektált Donyeck és Luhanszk megyében bányászott szenet értékesíti Oroszország. Öt hónap alatt több mint 160 ezer tonna szenet exportáltak Törökországba, ebből 14,3 millió dollárt kerestek.

Oroszország legalább 14,3 millió dollár értékben exportált olyan szenet Törökországba, amelyet az Ukrajnától elcsatolt területeken bányásztak ki – derült ki az orosz vámügyi adatokból.

,Loading,Coal,Anthracite,On,Bulk,Vessel,Ship,In,Offshore
loading coal Anthracite on bulk vessel ship in offshore cargo port. Aerial top view.
Fotó: Shutterstock

Az orosz vámügyi adatokat a Reuters tekintette át, és észrevette, hogy 2023 februárja és júliusa között 

nagyjából 160 400 tonna szén érkezett Törökországba az annektált donyecki és luhanszki régióból. 

A hírügynökség felkeresett három termelőt, akik szerepeltek a vámadatok között. Ők megerősítették, hogy valóban szállítottak a tárgyalt időszakban szenet Törökországba.

Az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval ellentétben Törökország nem korlátozta a kereskedelmét Oroszországgal. Az, hogy Törökország ekkora mennyiségben vásárol az elcsatolt ukrán területekről bányászott fosszilis energiahordozót, éket verhet a nyugati kapcsolatokban, mivel az USA felszólított mindenkit, hogy tartózkodjon az oroszokkal történő kereskedelemtől.

A NATO-tag Törökország már többször felszólalt Ukrajna területi integritása mellett, valamint a fekete-tengeri gabonamegállapodás létrehozásában is kulcsszerepet vállalt.

A szakadék széléről rántotta vissza a cseh gazdaságot a felfedezett lítiumlelőhely

A cseh gazdaság motorja lehet a német határon elterülő Érchegység alatt felfedezett lítiumlelőhely. Prága kiépíti a teljes infrastruktúrát a nyersanyag kitermeléséhez és feldolgozásához. Az értékes alkálifémet nem exportra szánják, hanem a teljes feldolgozást, illetve az elektromos autókhoz nélkülözhetetlen akkumulátorok legyártását is belföldön képzelik el.

A Reuters megkereste a szénimporttal kapcsolatban a török kereskedelmi minisztériumot és a vámigazgatóságot, de nem kapott választ a kérdéseire.

A vámadatokól az is kiderült, hogy 

legalább tíz termelő értékesítette az annektált területekről kitermelt szenet Törökország felé. 

Az elcsatolt régiók legfontosabb exportcélállomása Törökország lett. Az értékesítések 95 százaléka ide tartott.

Törökország a globális trendekkel ellentétben továbbra is nagymértékben támaszkodik a szénre a villamosenergia-előállításban. A hivatalos adatok szerint az idei év első felében 31,5 millió megawattóra áramot termelt importszénből, ami negyedével több, mint 2022 azonos időszakában.

Az ukrán kormány nem kívánta kommentálni a szénexportot.

 

szén Törökország Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek