A közép-ázsiai országok gazdasága Mongóliától Kazahsztánon keresztül Üzbegisztánig erőteljesen növekszik majd az idén és jövőre is az Oroszországgal folytatott kétoldalú erősödésének és az onnan érkező hazautalásoknak köszönhetően. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán ismertetett őszi előrejelzésében ezért legjelentősebb mértékben e régió növekedési kilátásait javította.

Cars (background) are seen queueing on the Russian side of the border with Kazakhstan near the Kazakh Syrym crossing point on September 27, 2022. Russian President Vladimir Putin announced on September 21 a mobilisation of hundreds of thousands of Russian men to bolster Moscow's army in Ukraine, sparking demonstrations and an exodus of men abroad. (Photo by STRINGER / AFP)
Nagy a teherforgalom az orosz–kazah határátkelőkön.
Fotó: AFP

A bank most arra számít, hogy Közép-Ázsia gazdasága az idén 5,7, 2024-ben pedig 5,9 százalékkal bővül majd.

„A szankciók miatt ezek az országok közvetítőként szolgálnak a Nyugat-Európa és Oroszország közötti kereskedelemben. Oroszországban 3,5 millió új bevándorló munkaerőt regisztráltak, 90 százalékuk Közép-Ázsiából érkezett. És mivel a rubel erős volt az év első felévben, így nőtt az Oroszországból ezekbe az országokba utalt pénzösszeg” – magyarázta a Reutersnek Beata Javorcik, az EBRD vezető közgazdásza.

A növekedést az is segíti, hogy orosz cégek települnek a közép-ázsiai országokba, a koronavírus-korlátozások feloldása után megnőtt az árucikkek iránti kínai kereslet, talpra állt a turisztikai szektor.

Az előrejelzés szerint a folyamat valószínűleg folytatódni fog, bár a magas hitelköltségek hatással lehetnek a befektetések iránti étvágyra a régióban.

Customs,Control,Zone,-,A,Sign,In,Russian,And,English
A közép-ázsiai országok a szankciók miatt közvetítenek Nyugat-Európa és Oroszország között.
Fotó: Shutterstock

Kazahsztán gazdasága a prognózis szerint 5 százalékkal nő majd az idén és jövőre is. Az országot jó ideje vádolják azzal, hogy segít Oroszországnak megkerülni a szankciókat, és az ország laza kereskedelmi politikájának elsősorban az orosz hadsereg a haszonélvezője. Ez a kerülő út a nyugati cégeknek is kapóra jön – Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédében ezt „ravasz kis európai stikliként” említette meg.

Kiemelkedő ütemben, idén és jövőre is 7,5 százalékkal bővül majd a tádzsik és 6,5 százalékkal az üzbég a kirgiz gazdaság az idén 4,6, jövőre 7 százalékkal bővül, a mongol 7,2, illetve 7,5 százalékkal.

Russian Lukoil starts up the Kandym gasfield in UzbekistanBUKHARA, UZBEKISTAN - APRIL 19 : (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - "UZBEKISTANI PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A general view of the gas processing plant "Kandym Gasfield", opened by the Russian Lukoil, is seen in Bukhara, Uzbekistan on April 19, 2018. Uzbekistani President Shavkat Mirziyoyev, Russian Energy Minister Aleksandr Novak and President of the Russian oil company Lukoil Vagit Alekperov and other officials attended the opening ceremony of the "Kandym Gasfield". Uzbekistani Presidency / Handout / Anadolu Agency (Photo by Uzbekistani Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Sorra települnek az orosz cégek a közép-ázsiai országokba.
Fotó: AFP

Az EBRD a gazdasági aktivitás élénkülését prognosztizálja a közép- és kelet-európai térség esetében is, és megemelte a törökországi növekedésre vonatkozó kilátásait is a májusi elnökválasztás előtt bevetett költségvetési ösztönzőknek köszönhetően. Az EBRD-források legnagyobb kedvezményezettjének számító Törökország GDP-je az előrejelzés szerint a idén a korábban várt 2,5 százalék helyett 3,5 százalékkal bővül 2023-ban.

Törökország szintén szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, Japánban gyártott félvezetők részben éppen az országon keresztül jutottak el a szankciókat megkerülve Oroszországba. Az ország emellett Indiához hasonlóan nagy mennyiségben vásárol nyers kőolajat Oroszországból, amelyet aztán feldolgoz, majd továbbértékesít a Nyugatnak.