A Japánban gyártott félvezetők a szankciókat megkerülve jutnak be Oroszországba: a 2022. február elejétől 2023. március végéig tartó időszak során legalább 2 millió, a szigetországban készített csip kerülhetett az eurázsiai országba, mintegy 11 millió dollár értékben. Az ügyletek többsége harmadik országokon, főleg Kínán, Törökországon és Dél-Koreán keresztül zajlott.

High,Tech.,Made,In,Japan.,3d,Illustration
Fotó: Shutterstock

A vámadatokra hivatkozó Nikkei Asia bemutat néhány céget is: egy hongkongi székhelyű kereskedelmi vállalat tavaly októberben 170 ezer dollárért exportált 4 ezer, a japán Kioxia által gyártott félvezetőt egy orosz cégnek. A King-Pai Technology kínai vállalat pedig 2022 márciusában 150 ezer dollár értékben szállított csipeket egy orosz társaságnak. A kínai és az orosz érintettek nem reagáltak a portál megkeresésére, míg a Kioxia nem tudta megerősíteni, hogy a termékei Oroszországba kerültek.

Moszkva többféleképpen játssza ki a szankciókat, tavaly például több millió holland gyártmányú csip került Oroszországba viszonteladókon keresztül a nyugati szankciók elfogadása után. Az NXP és a Nexperia félvezetőit több kisebb kínai cég egyszerű postai küldeményként juttatta el az országba, hogy elkerüljék a büntetőintézkedéseket. Az amerikai Ipari és Biztonsági Iroda (Bureau of Industry and Security, BIS) dokumentuma szerint Örményország tavaly 515 százalékkal több félvezetőt importált az Egyesült Államokból és 212 százalékkal többet az Európai Unióból, mint 2021-ben. 

A kaukázusi ország ezután ugyanezen termékek 97 százalékát Oroszországba exportálta.

Ez más nyugati termékekre is igaz: Törökország, Örményország, Kazahsztán és más közép-ázsiai országok megrendelik az árukat Európából és az Egyesült Államokból, majd szép haszonnal eladják azokat az eurázsiai országnak. A csipek bonyolult ellátási lánca nehezen átlátható, ráadásul évente rengeteg félvezetőt adnak el a vállalatok, és hogy ebből mennyi hová jut el, az gyakorlatilag követhetetlen.

Az amerikai és uniós vezetők arról beszéltek az elmúlt hetekben, hogy megakadályoznák az exportkorlátozások kijátszását, viszont ez nem lesz egyszerű. Az érintett országoknak ugyanis jól jövedelmez a tevékenység, ráadásul többen szoros kapcsolatot ápolnak Moszkvával: Örményország hagyományosan Oroszország szövetségese, míg a kínai–amerikai kapcsolatok romlása miatt Peking aligha fog szívességet tenni Washingtonnak.

Az amerikai csipipari cég ipari kémkedéssel vádolja kínai riválisát

A csipgyártó berendezéseket készítő amerikai Applied Materials beperelte a kaliforniai székhelyű, de a pekingi E-Town Dragon tulajdonában lévő riválisát, a Mattsont. A vállalat szerint a Mattson 17 kutatót és mérnököt szervezett be, akik több mint egy évig kémkedtek a cégben, és ellopták az üzleti és a technológiai titkait.