Nemzetközi gazdaság

Doszvidányija Lucky Strike és Camel: a British American Tobacco eladja oroszországi üzletágát

A British American Tobacco végül mégis állja a szavát, és kivonul Oroszországból. A cég még az Ukrajna elleni invázió megkezdésekor közölte, hogy maga mögött hagyja az orosz piacot, ám ezt végül nem tette meg. A BAT most közölte, hogy megállapodott egy moszkvai cégcsoporttal az orosz egységek eladásáról.

Eladja oroszországi és fehéroroszországi üzletágát a British American Tobacco (BAT). A kivonulás az ígéretek szerint egy hónapon belül lezajlik. A londoni székhelyű cég másfél éve döntött róla, hogy az orosz–ukrán háború miatt elhagyja Oroszországot, most pedig valóban megteszi ezt a lépést.

Macro,View,Of,The,Cigarettes,And,Tobacco,Stack.,The,Tobacco
Fotó: Shutterstock

A BAT távozásával az orosz és fehérorosz dohányosoknak le kell mondaniuk a Camel és a Lucky Strike cigarettákról.

Egy hónapon belül eladjuk az utolsó szál cigarettánkat Oroszországban

– írta közleményében a British American Tobacco. Azzal, hogy a cég kivonul Oroszországból, a világ negyedik legnagyobb dohánypiacát hagyja maga mögött. A BAT rengeteg kritikát kapott tavaly tavasszal, amiért az ígéretével szemben folytatta a működését az orosz piacon.

A BAT az orosz dohánypiac 25 százalékát birtokolja – írta meg a Guardian. Közleményük szerint az üzleteiket egy moszkvai vezetésű cégcsoport vásárolja meg.

Az egész világ tudja: a dohányosokat áremeléssel és tiltással nem lehet megállítani

A dohányipar legfontosabb szereplői továbbra is azt remélik, hogy a szabályozók figyelembe veszik majd a legújabb, az egészségre kevésbé káros technológiák előnyeit. A szektor egyik legrangosabb konferenciáján több orvos is arra panaszkodott: megbélyegzik a kollégái, amiért az ártalomcsökkentés támogatásával igyekszik segíteni betegein.

A tranzakció végével a BAT többé nem lesz jelen sem Oroszországban, sem Fehéroroszországban. A cég onnantól nem húz semmilyen pénzügyi hasznot az ezeken a piacokon folyó értékesítésből

– írta a vállalat. A cég azt nem közölte, hogy mekkora összegért válik meg az érdekeltségeitől, és visszavásárlási opcióról sem nyilatkozott.

A BAT 2023 első felében 13,4 milliárd fontos bevételre tett szerint, ennek 2,7 százaléka származott Oroszországból. 

Ennek alapján a kivonulás nagyjából 725 millió fontos veszteséget okozhat a társaságnak.

 

British American Tobacco oroszország Lucky Strike cigaretta dohányos
Kapcsolódó cikkek