Az elektromos személyautók (villanymotoros és plug-in hibrid) szállításai idén mintegy harmadával nőnek tavalyhoz képest, és megközelítik a 15 milliót – derült ki a Gartner amerikai technológiai piackutató cég előrejelzéséből.

Charging,Ev,Car,Electric,Vehicle,Clean,Energy,For,Driving,Future
Fotó: Quality Stock Arts

A vállalat honlapjára felkerült előrejelzés szerint jövőre a növekedés 19 százalék lesz, csaknem 17,9 millióra. 

Az összes elektromos jármű eladása (beleértve az autókat, kisteherautókat, nehézgépjárműveket és buszokat) idén meghaladhatja a 15,4 milliót, ami 34 százalékos növekedés 2022-höz viszonyítva, jövőre pedig a 18,45 milliót, ami 20 százalékos éves bővülés.

A csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (BEV) kiszállítása idén mintegy 11 millióra nő a tavalyi 9 millióról, a plug-in hibrid (PHEV) autóké a tavalyi 3 millióról idén 4 millióra emelkedik – írták. A Gartner elemzői arra számítanak, hogy 2030-ra az elektromos járművekre esik majd az autóeladások több mint fele.

Az előrejelzések alapján 2027-re egy BEV átlagára megegyezik majd egy hasonló méretű belső égésű motoros autóéval, ami felgyorsítja az elektromos járművek globális elterjedését. 2030-ra azonban az áramtermelés és a hálózati kapacitás akadályozhatja az elektromos járművek további tömeges terjedését, ártól függetlenül. 

Döntött a német kormány: minden benzinkútra elektromos gyorstöltőket kell telepíteni

A német kancellár szerint a német autógyártóknak nem kell aggódniuk az országban megjelenő kínai vetélytársaktól.