A holland parlament alsóháza által megszavazott törvényjavaslat az átszálló utasok megadóztatásáról az amszterdami repülőtér jelentős piacvesztését eredményezheti – figyelmeztette a hágai törvényhozókat a KLM légitársaság.

Amsterdam,-,Oct,6:,Klm,Plane,Being,Loaded,At,Schiphol
Nem lesz mindegy, hogy az átszálló utas hol landol. Fotó: Shutterstock

Az előterjesztést, amely a magánrepülőgépek megadóztatását is tartalmazza, a holland alsóházi többség csütörtökön este fogadta el. 

Az új adóval forrásokat gyűjtenének a költségvetés részére, hogy legyen miből támogatni a háztartások energiaszámláját.

Az Air France-KLM légitársaság holland részlege szerint Hollandia az első ország a világon, amely ilyen típusú adózást vezetne be, és figyelmeztetett, hogy ez káros hatással lesz a helyi repülőterek – főleg az amszterdami Schiphol – forgalmára. Ráadásul van mit veszteni, hiszen a Schiphol jelentős részesedést vívott ki magának az átszálló utazások piacán.

Az adókivetés miatt a jegyek januártól mintegy 80-100 euróval drágulhatnak, és ha a forgalom elterelődik, járatmegszüntetések lesznek, akkor a holland utazók számos célállomásra már nem repülhetnek közvetlenül Amszterdamból – közölte a légitársaság.

Magától értetődik, hogy a KLM nem hagyhat szó nélkül egy olyan javaslatot, amelynek ilyen óriási következményei lesznek ránk, mint vállalatra, illetve egész Hollandiára nézve, hiszen 10 utasunkból hatan Schipholon szállnak át

– áll a légitársaság közleményében.

A holland kormány által májusban megrendelt és a CE Delft piackutató cég által készített felmérés szerint az miatt az amszterdami csomóponton az átszálló utasok jegyárai átlagosan 6,1 százalékkal emelkedhetnek, és az átszálló utasok száma akár 34 százalékkal is visszaeshet.

Hans van Kastel, az amszterdami légikikötő szóvivője szerint a Schiphol csomóponti funkciója jelentős értéket képvisel a holland gazdaság számára, és

fennáll a veszély, hogy az új adó túlságosan súlyosan érinti Hollandia versenyképességét.

A kereszténydemokraták által előterjesztett törvényjavaslatot még a holland szenátusnak is meg kell szavaznia.