Az informatikai berendezések és adatok ellopása, a szabotázs, valamint a digitális és ipari kémkedés 2023-ban 206 milliárd euróba fog kerülni a Németországnak – írta a német Bitkom kibervédelmi szövetség pénteki közleménye alapján a Reuters.

Young,Hacker,In,Data,Security,Concept
Young hacker in data security concept
kiberbűnözés
Fotó: Shutterstock

A Bitkom több mint ezer vállalat bevonásával végzett felmérése szerint a becsült kár idén már a harmadik egymást követő évben lépi át a 200 milliárd eurós határt.

Németország rendkívül vonzó célpont a bűnözők és az ellenséges nemzetek számára, mivel a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb gazdasága, amely ráadásul az Európai Unióban is kulcsszerepet játszik

– nyilatkozta Ralf Wintegerst, a szövetség elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón. A Bitkom a felméréssel párhuzamosan végzett kutatása azt is kiderítette, hogy az ilyen támadások legfontosabb kiindulópontja Oroszország és Kína, ahol a szervezett bűnözés és az államilag támogatott kiberprogramok között egyre jobban elmosódnak a határok.

A megkérdezett vállalatok mintegy háromnegyede volt digitális támadások áldozata az elmúlt 12 hónapban, és első alkalommal a német cégek több mint fele érzi úgy, hogy kiberbűnözők fenyegetik – szemben az egy évvel ezelőtti 45 százalékkal és a 2021-es 9 százalékkal.

Egy évvel korábban azonban a sikeres támadások még a vállalatok 84 százalékát érintették – ez a csökkenés is mutatja, hogy Németország komolyabban veszi a digitális fenyegetéseket, és egyre erősebb védelmet épít ki velük szemben.

Naponta egy magyar család eljátssza a vagyonát a neten a csalók miatt

Leginkább saját magunktól kell megvédeni minket, mert bedőlünk a kiberbűnözőknek, és mi utaljuk át a pénzünket vagy adjuk meg a banki adatainkat. Szerencsére azért vannak oktatóprogramok, és készül egy automatizált védelmi rendszer is.