A Huawei Technologies és Kína vezető csipgyártója, a Semiconductor Manufacturing International (SMIC) egy fejlett, hét nanométeres processzort épített előbbi legújabb okostelefonja számára – derült ki, miután a TechInsights a Bloomberg kezdeményezésére elemeire szedte és tanulmányozta a készüléket.

Customers Try Huawei's Mate60 Pro Mobile Phone in Shanghai
A Huawei új telefonja ugyanolyan sebességre képes, mint az iPhone.
Fotó: NurPhoto via AFP

A Huawei a múlt héten kezdte meg a Mate 60 Pro értékesítését; a készülék képes műholdas hívások lebonyolítására, és az első, amelyet a SMIC új Kirin 9000s csipje hajt. Ez a gyártó legfejlettebb hét nanométeres csipje, és a kifejlesztése arra utal, hogy a pekingi kormány jól halad a saját félvezető-ökoszisztéma kiépítése felé.

Egyelőre nem tudni, hol tart a folyamatban a Huawei és a SMIC, képesek-e például nagy mennyiségben és észszerű áron előállítani a csipeket. Azt viszont már az eddig felmutatott eredmény is megkérdőjelezi, sikerül-e az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek megakadályozniuk Kína hozzáférését a legfejlettebb technológiához.

Az amerikai kormány tavaly vezetett be export-ellenőrzéseket, hogy Peking ne juthasson hozzá a 14 nanométeres csipekhez, amelyek körülbelül nyolc évvel maradnak el a legfejlettebb technológiától. Az Egyesült Államok már korábban tiltólistára tette a Huaweit és a SMIC-et, az előbbi 2019 óta csak korlátozottan férhet a legfejlettebb mobiltelefon-modellek gyártásához elengedhetetlen csipkészítő eszközökhöz, illetve csak meghatározott tételben hozhat forgalomba 5G-s modelleket a raktározott csipek felhasználásával.

Customers Try Huawei's Mate60 Pro Mobile Phone in Shanghai
Múlt héten kezdték forgalmazni az új készüléket, nagy iránta a kereslet.
Fotó: NurPhoto via AFP

Most azonban Kína bebizonyította, hogy képes legalább korlátozott mennyiségben előállítani a csúcstechnológiához képest öt évvel elmaradó csipet, és ezzel egyre közelebb kerül az önellátáshoz a félvezetők kritikus területén. Ennek érdekében fejlesztik a képzést is, egyre több egyetemen indul csipmérnöki szak.

„Ez egy nagyon fontos jelzés Kína részéről. Felgyorsult a SMIC technológiai fejlődése” – hangsúlyozta Dan Hutcheson, a TechInsights alelnöke. Steven Leung, Ázsia legnagyobb brókercége, az UOB Kay Hian hongkongi ügyvezető igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez a SMIC mellett az egész kínai félvezetőiparnak nagy lendületet ad. 

A legtöbben nem látták előre, hogy Kína ilyen gyorsan képes felzárkózni ezen a területen

– tette hozzá. A Bloomberg News által végzett tesztek egyébként azt mutatták, hogy a Mate 60 Pro képes az olyan 5G-s eszközökkel egyenértékű sebességre, mint az Apple legújabb iPhone-jai. Kutatók szerint a Huawei az év végére tervezi a visszatérést az 5G-s okostelefon-gyártáshoz, felhasználva a félvezető-tervezési eszközök terén elért saját fejlesztéseit a csipekkel együtt.

A Huawei és a SMIC nem reagált a Bloomberg megkeresésére, ahogyan az amerikai kereskedelmi minisztérium sem válaszolt egyelőre a kérdésre, megsérti-e a Huawei elleni szankciókat a SMIC az új csippel.