A csipmérnöki mesterképzésre jelentkezők kínaiak száma 10 vezető egyetemen 2018 és 2022 között csaknem megduplázódott, az egyetemi adatok szerint összesen 2893-an vannak. Az egyetemisták száma megugrott az alapképzés szintjén is.

Map,And,Flag,Of,The,Republic,Of,China,On,Microchips
Fotó: Shutterstock

Számos, tanfolyamot kínáló magániskola is felbukkant, amelyek olyan diplomásokat céloznak meg, akik a csipmérnökséghez érintőlegesen kapcsolódó szakon, például anyagmérnökin végeztek. A más szakokon végzett diplomások egy részét a növekvő iparágba csábítják, miközben a kezdő fizetések is megduplázódtak: 

az éves bérek 200 ezer jüanról 400 ezer jüanra nőttek.

A hallgatók és szakértők azonban a Reutersnek azt mondták, hogy a tantervek egyelőre kevésbé fókuszálnak a gyakorlatra, mivel a vállalatok és az egyetemek nem működnek szorosan együtt, így a képzésen részt vevők nem rendelkeznek elég tapasztalattal, míg Tajvannon és az Egyesült Államokban ez nem probléma. Kínában vannak lépések abba az irányba, hogy ezt korrigálják: a legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC bejelentette, hogy a Sencseni Egyetemmel közösen hozza létre az integrált áramkörök iskoláját, és hasonló példákból egyre több van.

Az SK Hynix  továbbra is Kínában gyártana memóriacsipeket

A memóriacsipeket gyártó dél-koreai cég, az SK Hynix további egy év mentességet kér az amerikai kereskedelmi minisztériumtól, hogy a kínai létesítményeibe félvezetőgyártáshoz szükséges berendezéseket szállítson – közölte a távol-keleti vállalat vezérigazgatója. A cégvezér elárulta, hogy a jelenlegi türelmi idő októberi lejárta után kéri a mentességet, amennyiben a Szöul és Washington közötti tárgyalások jól alakulnak.

Az Egyesült Államok tavaly októberben korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását. A vállalatok csak engedély birtokában szállíthatják ezeket a távol-keleti országba, azonban több cég, például a TSMC, a Samsung és az SK Hynix is egy évre szóló mentességet kapott, ezek idén októberben járnak le. Mivel Washington igyekszik elkerülni a globális félvezetőgyártás lehetséges zavarát, ezért elemzők szerint nem lehet gond a türelmi idő meghosszabbítása.
 

Korrupcióval vádolták a csipipari befektetőt, most szükség van a szakértelmére, ezért szabadon engedik

Kína nyolc hónapos fogva tartás után szabadon engedett egy vezető csipipari befektetőt, mivel Peking igyekszik kiépíteni a saját félvezetőszektorát a geopolitikai feszültségek közepette. Azt még nem tudni, hogy más, a csipiparban érdekelt üzletembereket is szabadon bocsátanak-e később. Chen Datong 2014-ben lemondott az amerikai állampolgárságáról , hogy segítsen kiépíteni a kínai csipipart.