Az Eurostat, az statisztikai hivatalának jelentése szerint 2023 júliusában a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezetben 0,2, az Európai Unió egészében pedig 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

20230824 Budapest 
Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.  Sajtótájékoztató 
Az Aldi vezetősége bejelentette, hogy bizonyos termékkategóriák esetében fenntartják, hogy csakis magyar beszállítókra támaszkodnak. Sőt, a magyar termékek arányának növelése érdekében újabb élelmiszereknél keresnek hazai partnereket. 

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG 

A képen: tejtermék
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az előző év azonos időszakához képest 2023 júliusában a kiskereskedelmi forgalom az eurózónában 1 százalékkal, míg az EU-ban 1,2 százalékkal csökkent, tehát jóval enyhébb volt a KSH által kiadott hazai 7,6 százalékos júliusi esésnél.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása az eurózónában
 

Az EU-ban a kiskereskedelmi forgalom volumene a járműüzemanyagok esetében 3,9, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek esetében 2,4 százalékkal csökkent. A fogyasztási termékek esetében azonban 0,7 százalékkal nőtt 2022 júliusához képest.

Nyugtalanító a helyzet a boltokban: nem vásárolnak eleget a magyarok, de legalább összeomlás sincs

A KSH közölte a júliusi kiskereskedelmi forgalmi statisztikát. Éves bázison a csökkenés üteme kedvező pályára állt, havi alapon azonban megint minimális esés állt be. Már csak az a kérdés, milyen folyamatok húzódnak meg a háttérben.

Ez már a tizedik egymást követő hónap Európában, hogy a belföldi zsugorodott, mivel a reáljövedelmek csökkenése miatt a fogyasztás továbbra is alacsony szinten maradt. A háztartások kénytelenek a jövedelmük jelentős részét a drága energiára és a hiteleik törlesztésére fordítani, ami csökkentette az egyéb javak iránti keresletet.

Azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, a kiskereskedelmi forgalom teljes volumenének legnagyobb éves csökkenését Szlovéniában (mínusz 16,3 százalék), Észtországban (mínusz 8,6 százalék) és Magyarországon (mínusz 7,6 százalék) regisztrálták. Ezzel szemben a legnagyobb növekedést Spanyolországban, Cipruson és Luxemburgban figyelték meg, ahol az emelkedés 5 százalék felett volt. 

A régióban Lengyelországban 4 százalékkal, Szlovákiában pedig 4,4 százalékkal csökkent a forgalom az előző év azonos időszakához képest. Keleti szomszédunknál kicsivel pozitívabb a kép. A kiskereskedelmi forgalom 2023 júliusában 1,2 százalékkal nőtt Romániában éves összevetésben, lassulva az előző havi 2 százalékos ütemről. Ezzel szemben havi szinten a forgalom 0,3 százalékkal csökkent, ami a júniusi 1,9 százalékos csökkenésről mérséklődött.