Havi és éves összevetésben is zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben júniusban. Az statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy júniusban az euróövezetben 0,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom májushoz képest, amikor az euróövezetben 0,6 százalékos, az EU-ban pedig 0,3 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak áprilissal összevetve.

Cremona,,Italy,-,June,13,2023,Woman,Shopping,Groceries,In
Fotó: Shutterstock

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a májusi 2,4 százalék után júniusban 1,4 százalékkal esett, míg az EU-ban a májusi 2,6 százalékos csökkenést követően júniusban 1,6 százalékkal zsugorodott.

Az elemzők előzetesen 0,2 százalékos havi szintű euróövezeti bővülést és 1,7 százalékos éves szintű visszaesést vártak júniusra.

Megvan, mennyi pénzt hagytunk a boltokban júniusban – még mindig nem lehetnek túl boldogok a kiskereskedők

Habár a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal nőtt májushoz képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva továbbra is nagy a mínusz. Nem sikerült tehát pozitívba fordítani a mérleget, de legalább életjelet adott magáról az iparág. Az elemzők azonban már a kedvező fordulat előszelét látják a kiskereskedelmi adatokban.