A hűlés jeleit mutatta a brit a júliussal zárult három hónapban, a bérek azonban ismét az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, ami előrevetíti, hogy a jegybank folytatja majd a szigorítást a jövő hónapban.

A pedestrian carries a coffee cup in London's central business district of Canary Wharf, on August 14, 2023. The British Office for National Statistics (ONS) will release new data on the job market on August 15 morning. The unemployment rate in the three months to the end of June 2023 is expected to remain unchanged at 4.0%, according to a consensus supplied by Pantheon Macroeconomics. But experts are expecting a considerable slowdown in employment growth. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
Nő a munkanélküliségi ráta, egymilliónál kevesebb az üres állás.
Fotó: Henry Nicholls / AFP

A statisztikai hivatal (ONS) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 4,2 százalékról 4,3 százalékra nőtt, ami a legmagasabb 2021 harmadik negyedéve óta. Az állástalanok aránya így már magasabb a 4,1 százaléknál, amelyet a jegybank az év egészére prognosztizált.

A foglalkoztatottak száma élesen, 207 ezer fővel esett, ami jókora ugrás a korábbi 66 ezerhez képest, és messze meghaladja a 185 ezres elemzői várakozásokat. Ráadásul a legnagyobb zuhanás 2020 harmadik negyedéve óta. 

Emellett két év alatt először esett egymillió alá az üres munkahelyek száma is.

A Bank of Englandet (BoE) azonban ennél jobban aggaszthatja, hogy ismét rekordmagas, az inflációt meghaladó mértékben nőttek az átlagbérek. Bónuszokkal együtt 8,5 százalékos az emelkedés a piac által várt 8,2 százalék helyett, ami 0,1 százalékponttal meghaladja a legutóbbi adatot. Bónuszok nélkül az emelkedés maradt a vártnak megfelelően 7,8 százalékon.

Pedestrians carry shopping bags as they walk past a sign in the window of a store alerting customers that the shop has closed-down, in London on August 12, 2020. Britain's economy contracted by a record 20.4 percent in the second quarter with the country in lockdown over the novel coronavirus pandemic, official data showed Wednesday.  "It is clear that the UK is in the largest recession on record," the Office for National Statistics said. Britain officially entered recession in the second quarter after gross domestic product (GDP) contracted by 2.2 percent in the first three months of the year. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nagyot esett a foglalkoztatottak száma. Fotó: Tolga Akmen / AFP

Bár ez jó hír a munkavállalók számára, a reálbérek szintje továbbra sem jobb, mint több mint 15 évvel ezelőtt – ami a Reuters szerint siralmas. „A bérek növekedése továbbra is magas, ami részben a dolgozóinak nyújtott egyszeri kifizetéseknek köszönhető, de ahhoz, hogy a reálbérek fenntarthatóan növekedjenek, ragaszkodnunk kell az felére csökkentésére irányuló tervünkhöz” – figyelmeztetett Jeremy Hunt pénzügyminiszter.

Ennek megfelelően a jegybank várhatóan tovább folytatja a szigorítást, és a következő, szeptember 22-i ülésén a jelenlegi 5,25 százalékról 5,5 százalékra emeli az alapkamatot.

A nagyobb kérdés az, hogyan tovább. A jegybank vonakodni fog a további szigorítástól, ha azt látja, hogy a világ más központi bankjai szünetet tartanak. Ha azonban a bejövő adatok nem fordulnak át határozottan, akkor abszolút benne van a pakliban egy újabb emelés az 5,75 százalékos végső kamatlábig

 – mondta a hírügynökségnek Hugh Gimber, a JPMorgan Asset Management globális piaci stratégája.

Focus On: Aldi Store Tarleton
TARLETON, UNITED KINGDOM - JULY 22: Eggs are seen for sale at the new Tarleton Aldi store on July 22, 2022 in Tarleton, United Kingdom.  Aldi is the UK’s fifth largest supermarket chain and has 950 stores. The new Aldi store is the first in the Preston area. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Az élelmiszerár-infláció lassul, de sok brit számára nem elég gyorsan.
Fotó: Christopher Furlong 

A múlt héten Andrew Bailey, a BoE kormányzója is hangsúlyozta, hogy „sokkal közelebb vannak” a kamatemelések sorozatának befejezéséhez, de a hitelfelvételi költségeknek még tovább kell emelkedniük a makacs inflációs nyomás miatt.

A fogyasztói árak emelkedésének üteme augusztusban éves bázison 6,8 százalékra lassult a júniusi 7,9 százalékról, és várhatóan tovább csökken majd. Az élelmiszerár-infláció a Kantar piackutató beszámolója szerint a tavalyihoz képest 12,2 százalékra csúszott le a szeptember 3-ával zárult négy hétben az előzőleg mért 12,7 százalékról. A leggyorsabban a tojás, a cukorkaáruk és a fagyasztott burgonyatermékek ára emelkedik.

„Az élelmiszerár-infláció ugyan már a hatodik egymást követő hónapban csökkent, de a 12,2 százalékos növekedés nem sok háztartás számára jelent majd okot az ünneplésre” – hangsúlyozta az adattal kapcsolatban Fraser McKevitt, a Kantar kiskereskedelmi vezetője.

A fogyasztók 95 százaléka ugyanis még mindig ugyanúgy aggódik az emelkedő élelmiszerárak, mint az energiaszámlák miatt, és a lakosság majdnem negyede tartja nehéznek az anyagi helyzetét.