Ismét rekordütemben, ezúttal az inflációt is meghaladó mértékben emelkedtek a júliussal zárult három hónapban a magánszektorban fizetett átlagbérek az Egyesült Királyságban, ami további nyomást helyez a jegybankra.

A magánszektorban már meghaladja a béremelés üteme az inflációét.
Fotó: AFP

A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a bérek pótlékokkal együtt 8,2, azok nélkül 7,8 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest a júniust megelőző három hónapban mért után 7,2, illetve 7,5 százalékról – és mindkettő meghaladja az elemzői várakozásokat (7,3, illetve 7,4 százalék).

Ruth Gregory, a Capital Economics közgazdásza szerint az adatok azt jelzik, hogy a Bank of Englandnek (BoE) „van még egy kis elvégzendő munkája, és erősítik azt a véleményt, hogy a monetáris tanács a szeptemberi ülésén tovább, a jelenlegi 5,25 százalékról 5,5 százalékra emeli a kamatlábat, bár sok függ még a következő munkaerőpiaci és inflációs statisztikáktól”.

A közszektorban az átlagbérek ugyan csak 6,2 százalékkal emelkedtek, ez is a leggyorsabb ütem 2001 szeptembere-októbere óta, amikor az állami alkalmazottak fizetése 5,7 százalékkal nőtt.

A cyclist passes the entrance to a job centre in east London on July 20, 2016. Britain's unemployment rate dipped to 4.9 percent in the three months to May, the lowest level since 2005, official data showed on Wednesday. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Meglepetésre emelkedett a munkanélküliségi ráta.
Fotó: AFP

A júliusi inflációs adatot ugyan csak szerdán hozzák nyilvánosságra, de az előrejelzések szerint a fogyasztói árak emelkedésének üteme 6,8 százalékra lassult a júniusi 7,9 százalékról. Ez még mindig messze van a BoE 2 százalékos céljától, ráadásul az erősödő bérinflációs hatás miatt a piac most már 55 százalékos esélyt lát arra, hogy a jegybank 2024 elejére 6 százalékig emeli a kamatlábakat.

Andrew Bailey, a BoE kormányzója 

már korábban figyelmeztetett, hogy a bérnövekedés üteme fenntarthatatlan.

A bank számára az egyetlen pozitív fejlemény, hogy a munkanélküliségi ráta meglepetésre 4 százalékról 2021 októbere óta a legmagasabb szintre, 4,2 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy némileg lazul a

Ezt támasztja alá az is, hogy a foglalkoztatottak száma 66 ezer fővel csökkent, az üres álláshelyek száma pedig ugyanennyivel, 2021 közepe óta a legalacsonyabb szintre, 1,02 millióra esett vissza. A tartós betegség miatti inaktivitás azonban új rekordmagasságra emelkedett, ami tovább növeli az üres állások betöltésére törekvő munkaadók problémáit, és fokozza a bérnövekedésre nehezedő nyomást.