Az Egyesült Királyság kormánya átvette az irányítást az ország második legnagyobb városa, Birmingham felett, miután az szeptember elején csődöt jelentett. A kormány rendkívüli intézkedéseket vár a városi tanácstól, Michael Gove lakásügyi miniszter egy vezető biztost nevezett ki az önkormányzat felügyeletére.

Birmingham,Is,Located,In,Center,Of,West,Midlands,Region,England
Birmingham csődbe vitte magát, most a kormány próbál segíteni az Egyesült Királyság második legnagyobb városán.
Fotó: Shutterstock

A kormány az önkormányzat napi működéséért, valamint a pénzügyi helyreállítási terv felügyeletéért felelős további biztosok kinevezését javasolja a városi tanácsnak a keddi levelében – írja a CNN. A kabinet továbbá vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, hogyan mehetett csődbe Birmingham.

Michael Gove bejelentette, hogy a tanácsnak hat hónapja van elkészíteni és jóváhagyni egy helyreállítási tervet, de csak öt munkanapja van arra, hogy nagy vonalakban tájékoztassa őt az irányról. A miniszter a megfelelő intézkedési terv esetén anyagi segítséget is kilátásba helyezett a kiürült városi kassza feltöltéséhez. 

Deborah Cadman birminghami városvezető ugyancsak kedden nyilvánosságra hozta a tervét, amelyben hangsúlyozta, hogy „sürgős és kemény döntéseket kell hozniuk” a működés biztosítására, a szervezet formájára és nagyságára tekintve. 

A pénzügyi helyreállítási terv megszorító intézkedések sorát foglalja magában: munkavállalók elbocsátását, adóemeléseket és a tanács tulajdonában álló vagyontárgyak értékesítését, mindezt továbbá kormányzati források bevonásával képzelik el.

Birmingham nincs egyedül pénzügyi nehézségeivel. Számos önkormányzatnál a hiány azután ugrott meg, hogy az utóbbi néhány évben a kormányzati támogatások meredeken csökkentek. Birmingham másrészt azért került bajba, mert bíróság kötelezte a korábban diszkriminált női alkalmazottaknak a kártérítésére, s erre már nem volt elég pénze. 

A birminghami városi tanács szeptember elején az úgynevezett 114-es szakaszra vonatkozóan közleményt adott ki, ami azt jelenti, hogy az alapvető szolgáltatásokon kívül mindennemű kiadást leállított. A város a 2023–2024-es pénzügyi évben 87 millió font, azaz 38,6 milliárd forint hiányra számít – írja a BBC.

Hogy lavírozhatja magát csődbe egy nagyváros? – Birmingham megmutatta

Birmingham városi tanácsa bejelentette, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd. Az önkormányzat beszünteti kiadásait, kivéve a kiszolgáltatott személyek védelmét célzókat és a törvényben előírt szolgáltatásokra vonatkozókat.