Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden kijelentette, hogy hiba volt a Szovjetunió azon döntése, hogy tankokat küld Magyarországra és Csehszlovákiába a hidegháború alatti felkelések leverésére – írja a Reuters.

In this pool photograph distributed by Sputnik agency Russia's President Vladimir Putin addresses the audience during the Eastern Economic Forum in Vladivostok on September 12, 2023. (Photo by Mikhail METZEL / POOL / AFP)
Fotó: Mikhail Metzel

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint Oroszországot gyarmati hatalomnak tekintik, amiért Moszkva 1956-ban tankokat küldött Budapestre és 1968-ban Prágába, Putyin kijelentette: „Hiba volt.”

„Nem helyes külpolitikában olyasmit tenni, ami sérti más népek érdekeit” – mondta Putyin, aki a Reuters cikke szerint 2022-ben katonák tízezreit küldte Ukrajnába, kiváltva a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háborút Európában. Putyin szerint az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint a Szovjetunió. Azt mondta, Washingtonnak „nincsenek barátai, csak érdekei”.

Az 1956-os magyar felkelést a szovjet tankok és katonák verték le. A harcokban legalább 2600 magyar és 600 szovjet katona vesztette életét – emlékeztetett a Reuters. Hozzátették: az 1968-as prágai tavasz véget ért, amikor a szovjet vezetésű Varsói Szerződés erői – Románia kivételével – megszállták a Csehszlovák Szocialista Köztársaságot. Cseh történészek szerint 137 cseh és szlovák halt meg az invázió következtében.

Egy politikai közösség értékközösség is, amelynek vannak állandó értékei – hangsúlyozta Az igazság órájában, a Hír FM és az Alapjogokért Központ közös műsorában Törcsi Péter, a központ operatív igazgatója azzal kapcsolatban, hogy egy új orosz történelemkönyv meghamisította 1956 történetét, fasiszta lázadásnak állítva be azt.

Bármekkora az orosz birodalom, és bármennyire is ki vagyunk nekik szolgáltatva energiaügyben, az orosz medve sem engedheti meg magának, hogy ekkora orbitális hazugságot fogalmazzon meg a mi hőstörténetünkkel kapcsolatban

hangsúlyozta az operatív igazgató

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője megjegyezte: az orosz tankönyv történelemhamisítása azért is furcsa, mert 1992-ben Borisz Jelcin, az akkori orosz elnök már bocsánatot kért az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eltiprásáért. Sőt, a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin is sajnálkozását fejezte ki a kétezres évek elején az ’56-os forradalom leverésével kapcsolatban.