A Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel folytatott szerdai oroszországi találkozójáról készült videón látható, hogy az orosz elnök folyamatosan csavargatja a lábát, ami újabb találgatásokat váltott ki egészségi állapotáról – írja a New York Post. A lap szerint ezek a képek felélesztik a spekulációt, hogy az orosz elnök Parkinson-kórtól szenvedhet.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mihail Klimentyev / Szputnyik / AFP

A Vosztocsnij űrkikötőben tartott csúcstalálkozón a két szövetséges egymás mellett ült, amikor Putyin látszólag olyan önkéntelen lábmozdulatokkal küszködött, amit korábban is megfigyeltek.

A videón a 70 éves Putyin többször felemeli és megcsavarja bal lábát egyik oldalról a másikra, mielőtt visszatenné.

Miközben tolmácson keresztül továbbra is megszólítja vendégét, az orosz vezető bizarr módon felemeli a rángatózó lábát, és néhány másodpercig távol tartja a padlótól. Ez a látszólag kényszeres lábmozgás folytatódott a fotózás során, ami alatt Putyin többnyire ügyetlenül az ölében tartotta a kezét.

Az orosz vezető egészségi állapotáról rengeteg vad pletykát lehetett hallani már az ukrajnai háború kitörése óta, a legbizarrabb az volt, hogy esetleg már elhunyt, illetve dublőr helyettesíti, mindezt abból következtetve, hogy egyik tájékoztatóján a másik kezén hordta óráját. Szerét-számát se lehet becsülni az újságcikkeknek és jelentéseknek a nyugati sajtóban, amelyek olyan témákról szóltak, mint hogy tovább romlott Putyin egészsége, hamarosan kés alá kell feküdnie, már menthetetlen állapotban van.

Megszólalt a CIA vezetője Putyin egészségi állapotáról

2022. július 21.: William Burns korábban moszkvai nagykövetként szolgált. Azt mondta, több mint két évtizede figyeli az orosz vezetőt.