Nemzetközi gazdaság

Ukrajna minden pénzét a hadseregre költi

Denisz Smihal ukrán kormányfő az oroszokból elkobzott vagyonból finanszírozná az ország újjáépítését.

Minden forrás, amelyet Ukrajna önállóan megkeres, a védelmi szükségletek finanszírozására szolgál – fogalmazott az ukrán miniszterelnök a jaltai európai stratégia kapcsán Kijevben tartott beszédében – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian tanks take part in a training excercise in the Chernigiv region on September 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Denisz Smihal kijelentette, hogy minden pénzt, amit Ukrajna megkeres, a hadsereg szükségleteire fordítanak.

Partnereink segítenek ebben, hiszen a szociális és költségvetési kifizetések az ő támogatásaikból történnek. Rendkívül hálásak vagyunk nekik ezért

– jelentette ki a kormányfő.

Smihal nagy lehetőségként tekint az ország újjáépítésére. Elmondta, hogy az Oroszország által okozott pusztítás szörnyű tragédia, ám egyben nagyszerű lehetőség Ukrajna számára, mivel nagy üzleti projektek, magán- és közötti partnerségi projektek valósulhatnak meg. A miniszterelnök szerint dolgoznak ezen, felkészítik államunkat és gazdaságunkat a fellendülésre. A politikus egyúttal az ország helyreállításának finanszírozására az orosz elkobzását javasolja.

„Kompenzációs mechanizmust kínálunk. Olyan nemzetközi eszközt, amely lehetőséget biztosít az ukrán fellendüléshez szükséges források megszerzésére. Ez kárpótlási alapból – ahová az orosz oligarcháktól és Oroszországtól mint agresszortól elkobzott pénzek ténylegesen kerülnek –, kompenzációs bizottságból (nemzetközi intézmény, amely célirányosan meghatározza a pénzeszközök hatékony felhasználásának módját) áll majd, illetve a működtetéshez szükség lesz ellenőrzött veszteség-nyilvántartásra” – ismertette Kijev javaslatait Denisz Smihal.

Washington: lassan, de remekül halad az ukrán ellentámadás

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes szerint lépésről lépésre foglalják vissza a területeket.

 

Denisz Smihal Kijev Ukrajna
Kapcsolódó cikkek