Nemzetközi gazdaság

Uniós oltalmat kapott a Szabolcsi alma

A Szabolcsi alma elnevezés kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett és szüretelt almára vonatkozhat – áll az Európai Bizottság közleményében.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Szabolcsi alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába – közölte a brüsszeli testület kedden. A bizottsági közlemény szerint Szabolcsi alma elnevezés kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett és szüretelt almára vonatkozhat.

20221018 TuzsérTuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet (Tuzsér Tész) a híres „szabolcsi almát” termesztő gazdaságFotó: Kállai Márton KM Szabad Föld 20221018 Tuzsér
Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet (Tuzsér Tész) a híres „szabolcsi almát” termesztő gazdaság
Fotó: Kállai Márton KM 
Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A gyümölcs húsa ropogós és jellegzetesen fanyar ízű. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éghajlati adottságai kiválóak az almatermesztéshez

Az optimális termőhely mellett a termelők szaktudása a korábbi évszázadok során szerzett és generációról generációra szálló tapasztalaton alapul. A magyar almatermesztés hírnevét a szabolcsi alma alapozta meg – áll a közleményben.

Az elnevezés a már oltalom alatt álló 64 Hagyományos Különleges Termék és további 1653 oltalom alatt álló mezőgazdasági termék listáját gyarapítja. 

Kizsigereli a szabolcsi almatermelőket a felháborítóan alacsony felvásárlói ár

A vármegye almatermelőit a 38 forintos ajánlat tartja rettegésben.

 

Európai Bizottság uniós oltalom szabolcsi alma eredetmegjelölés
Kapcsolódó cikkek