Nemzetközi gazdaság

A Biden-kormányzat több mint kétmilliárd dolláros katonai csomaggal akarja támogatni Ukrajnát és Izraelt

A sajtóban felröppen kétmilliárd dollárnál nagyobb költségvetési csomagot nyújthat be a kongresszusnak Joe Biden elnök, amellyel nemcsak Ukrajna, hanem Izrael és esetleg Tajvan fegyverkezését is támogatná.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap azt mondta, hogy egy új fegyvercsomagot készítenek elő Izraelnek és Ukrajnának, amelynek értéke jelentősen meghaladja a 2 milliárd dollárt – írja a Reuters.

President Joe Biden's National Security Advisor Jake Sullivan
Fotó: Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Anadolu via AFP

Sullivan a CBS Face the Nation című műsorában adott interjújában elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnök ezen a héten intenzív tárgyalásokat folytat az Egyesült Államok kongresszusával arról, hogy jóváhagyják-e a csomagot.

Biden azért vehetett fontolóra egy olyan költségvetési kérelmet, amely összevonná az Izraelnek, Ukrajnának és esetleg Tajvannak nyújtott segélyeket, hogy javítsa a jóváhagyási esélyeit, miközben egyes republikánusok arra szólítottak fel, hogy csökkentsék Kijev pénzét. A törvénykezésben az is gondot okoz, hogy két héttel ezelőtt menesztették a republikánus Kevin McCarthy képviselőt házelnöki posztjáról. Korábban sosem történt ilyen, megbénulhat az amerikai törvényhozás. Ráadásul a kormányzat finanszírozására is csak november közepéig adott pénzt a kongresszus.

Arra a kérdésre, hogy a javaslatban 2 milliárd dollárról lenne-e szó, Sullivan azt mondta: „Nos, ez a szám ennél lényegesen magasabb lesz, de mint mondtam, minden bizonnyal tartalmazni fogja az ukrajnai szabadság, szuverenitás és integritás megvédéséhez szükséges katonai felszereléseket és az Izraelnek adható támogatást, hogy megvédje magát a terrorfenyegetés elleni küzdelemben.”

 

 

Tajvan Jake Sullivan Ukrajna Izrael
Kapcsolódó cikkek