Előzetes megállapodást kötött szerdán késő este a Ford és az autóipari dolgozók szakszervezete, a United Auto Workers (UAW), melynek keretében a szakszervezeti dolgozók bére 25 százalékkal emelkedik négy év alatt, miközben a General Motorsnál és a Stellantisnál folytatódik a leállás.

Hónapok óta mondjuk, hogy a rekordprofitnak rekordszerződéssel kell járnia

– mondta az UAW elnöke, Shawn Fain, hozzátéve, hogy az eredmény a sztrájknak köszönhető. Az előzetes megállapodásról most a szakszervezeti tagok szavaznak, de addig is az UAW a munka újbóli felvételére szólította fel a Fordnál sztrájkoló 16 ezer tagját. A másik két nagy detroiti autógyárnál folytatódik a munkabeszüntetés, 29 ezer fővel.

Fotó: AFP

Fain azt is kifejtette, hogy visszaülnek a tárgyalóasztalhoz a Stellantisszal és a GM-mel, hiszen az autógyártó legkevésbé azt szeretnék, hogy miközben a Fordnál újraindul a termelés, ők lemaradnak az alkudozással töltött idő miatt.

A szakszervezet júliusban kezdte el a tárgyalásokat a Forddal, a Stellantisszal és a GM-mel, ám az egyeztetések a korábbiaknál feszültebbnek bizonyultak, részben az elektromos autókra való átállás, a középnyugati államok fontos szerepe az elnökválasztások során, vagy épp a magas és a frissen megválasztott, korábbi vezetőknél harcosabb Fain személye miatt.

A sztrájk végül szeptemberben kezdődött el, miután nem sikerült a feleknek dűlőre jutniuk. Ez volt a szakszervezet 88 éves története során az első alkalom, hogy egyszerre szüntette be a munkát mind a három nagy detroiti gyártó üzemeiben – írja a Financial Times

Az UAW stratégiája ugyanakkor nem az volt, hogy minden gyárban leállítja a munkát, hanem egyfajta gördülő sztrájkkal kísérletezett a kulcsüzemekben, ami lehetővé tette a sztrájkalap lassabb apadását és a nyomás fokozását egyaránt.

A múlt hónapban a sztrájk mellé állt Joe Biden amerikai elnök is, aki első elnökként csatlakozott sztrájkoló munkásokhoz. Biden szerdán gratulált a szakszervezetnek és a Fordnak a megállapodás eléréséhez. Hozzátette, hogy mindig is egy olyan Amerikában hitt, melyet a középosztály épített, míg a középosztályt a szakszervezetek hozták létre.

A megállapodás a kezdő dolgozók bérét 68 százalékkal emeli meg és többek között a megélhetési költségek alakulását is követi, miközben 3 évre csökkenti azt az időszakot, ami a teljes bér eléréséhez szükséges. Igaz, a szakszervezetek eredetileg ezt az időt 90 napra kívánták lerövidíteni.