Kínának sürgősen meg kell egyeznie a jövő évi villamosenergia-árakról és a szállítmányok mennyiségéről, mivel Moszkva úgy döntött, hogy jócskán megemeli az exportdíjait – ez pedig hatalmas csapás lehet a rekordmennyiségű áramot importáló ázsiai gazdaság számára – írta a Reuters.

Sunrise at Mehrum coal power plant07 February 2023, Lower Saxony, Hohenhameln: The sun rises behind Mehrum power plant in the Peine district. The coal-fired power plant has been back on the grid as a "market returnee" since August 2022. An ordinance had allowed hard coal-fired power plants from the so-called grid reserve to be put back into operation in order to save natural gas. Photo: Marco Rauch/dpa (Photo by Marco Rauch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az InterRAO, az orosz állami energetikai konszern a hónap elején közölte, hogy megállapodott Kínával arról, hogy Peking az emelkedő adókkal összhangban magasabb árat fizet az áramért. Az új exportvám a rubelárfolyamhoz kapcsolódik, amelyet Oroszország október elsejétől vezetett be az áruk széles körére, hogy segítsen kezelni a költségvetési hiányt.

Fenntartjuk a megállapodott áramvásárlási mennyiséget a 2023-as év hátralévő idejére. Ami a jövő évi kínai vásárlás árait és mennyiségét illeti, arról még nem született döntés, de kedvezőbb feltételekben bízunk

– mondta Jin Vej, a kínai állami energiaszolgáltató ügyvezető alelnöke.

A vállalatok novemberben kezdik meg a tárgyalásokat. Kína előzetesen beleegyezett a marginális adóval kapcsolatos áremelésekbe mind 2023-ban, mind 2024-ben.

Az InterRAO a múlt hónapban közölte, hogy az új vám miatt egyes országok – köztük Kína – ügyfelei számára 7 százalékkal emelné meg az árait. Ha pedig a vevők ezt nem hajlandók elfogadni, akkor korlátozni fogja a szállítást, vagy akár teljesen le is állítaná.

Kína 2022-ben rekordmennyiségű, 4,7 milliárd kilowattóra villamos energiát vásárolt Oroszországtól, és idén Kazahsztán után a második legnagyobb fogyasztójává válhat, miután Moszkva az ukrajnai konfliktus miatt leállította az Európába irányuló energiaexportot.

Kína jobban bízik az orosz olajban, mint a keletiben

Igor Szecsin szerint a Kínába irányuló orosz több mint 75 százaléka energiához kapcsolódik: a gáz- és az olajszállítmányok is rekordot döntenek idén.