A Kínába irányuló Kelet-Szibéria–Csendes-óceán vezetéken (ESPO) keresztül történő orosz olajszállítás sokkal biztonságosabb a közel-keleti exportnál, mivel a régiót konfliktusok terhelik, és bármikor megbénulhat a Hormuzi-szoros és a Szuezi-csatorna. Ezzel szemben az orosz energiahordozók elkerülik ezeket a kockázatos területeket  – jelentette ki Igor Szecsin, a Rosznyeft vezetője Kínában, egy energetikai fórumon.

Russia's oil giant Rosneft CEO Igor Sechin looks on as he attends a meeting of Russian Prime Minister Mikhail Mishustin with Qatar's Prime Minister and Foreign Minister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, in Moscow on June 2023. (Photo by Dmitry Astakhov / Sputnik / AFP)
Igor Szecsin szerint biztonságosabb az orosz olaj.
Fotó: AFP

Szecsin a rendezvényen elmondta, hogy a távol-keleti országba irányuló orosz kivitel több mint 75 százaléka energiához kapcsolódik: szerinte idén az orosz gázexport történelmi rekordot ér el, több mint 30 milliárd köbméter gázt szállítanak a világ második legnépesebb országába. A cégvezér úgy véli, hogy Peking idén Moszkvától vásárolja a legtöbb olajat, megelőzve ezzel Szaúd-Arábiát – írja a Reuters.

Ennek kapcsán közölte: Oroszország eddig 75 millió tonna olajat szállított Kínába. Azt is mondta, hogy fontos a rubel és a jüan arányának növelése a két ország közötti fizetésekben és a harmadik felekkel való tranzakciókban is. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy szükség van az orosz jegybank és a kínai központi bank támogatására, valamint a szorosabb bankközi együttműködésre.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után az Egyesült Államok és az európai országok szankciókkal sújtották Oroszországot, így az orosz energiahordozók nagy részét átirányították Ázsiába. Az orosz nyersolaj legnagyobb vásárlója India és Kína lett, a szénszállítások 2020 óta több mint kétszeresére nőttek. A kétoldalú forgalom értéke szeptemberben 21,18 milliárdot tett ki, ami a legmagasabb érték 2022 februárja, vagyis az orosz–ukrán háború kezdete óta.

A jüan a moszkvai devizakereskedelem értékének csaknem felét tette ki szeptemberben, tavaly januárban még csak 0,4 százalék volt ez az arány. Peking és Moszkva minden téren szoros kapcsolatot épített ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök ma fejezte be kétnapos kínai látogatását, amely idén az első külföldi útja – a volt szovjet tagállamok meglátogatásán kívül – azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene állítólagos ukrajnai háborús bűncselekmények miatt.

Olaj: annyi a jelentkező, hogy bagóért szállítják Ázsiába az oroszok

A nyugati kormányok hatáskörén kívül dolgozó új szállítmányozók megjelenése lehetővé teszi az orosz cégeknek, hogy többet keressenek, mint a hordónkénti 60 dolláros felső határ, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei, a G7-ek szankciókkal Oroszországra kívántak kényszeríteni. Olaj egyelőre mindenkinek kell, és aki teheti, könnyen és olcsón szeretné beszerezni.