A Kínában telepített naperőmű-kapacitás a duplájára, ezer gigawattra nő 2026 végére, mivel a világ második legnagyobb gazdasága nagy lendülettel folytatja a befektetéseket a megújuló energiaforrásokba – derült ki a Rystad Energy kutatócég héten publikált jelentéséből.

This photo taken on October 23, 2021 shows a farmer in a field near solar panels on a hillside at Huangjiao village in Baoding in China's northern Hebei province. China is the world's biggest producer of wind turbines and solar panels, and the Winter Olympics is seen as an opportunity to showcase the country’s green technologies as they seek global markets. (Photo by GREG BAKER / AFP) / TO GO WITH China-rights-environment-energy,FEATURE by Poornima WEERASEKARA
A nagy napelemparkokat elsősorban Kína északnyugati részein telepítik.
Fotó: AFP

Peking azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra több mint 1200 gigawatt energiát legyen képes termelni a nap és a szél felhasználásával. Tavaly év végéig 365 gigawattnyi szél- és 392 gigawattnyi napenergia-kapacitást építettek ki – ez a világ teljes kapacitásának harmada. Az év végéig várhatóan elérik mindkettőnél az ötszáz gigawattot.

Kína 2021 júniusában indított, a napenergia-kapacitás kiépítésére irányuló nemzeti programja jelentős lendületet adott a  projekteknek

– hangsúlyozta a Reuters jelentése szerint Yicong Zhu, a Rystad megújuló energiaforrásokkal és energiával foglalkozó vezető elemzője.

A jegyzet kiemelte, hogy 2023 első felében Kína 3,4-szer többet fektetett napelemes fotovoltaikus (PV) kapacitásba, mint hőenergiába. A tíz megawatt vagy annál nagyobb teljesítményű, közüzemi méretű napelemes PV-fejlesztések azonban földrajzi okok miatt elsősorban a kevésbé népes északnyugati országrészekre koncentrálódtak.

A worker checks solar photovoltaic modules used for solar panels at a factory in Suqian in China's eastern Jiangsu province on May 9, 2023. (Photo by AFP) / China OUT
Kína 2026 végére ezer gigawattnyi napenergiát tervez termelni.
Fotó: AFP

A tengerparti régiókban korlátozott mennyiségű földterület áll rendelkezésre és magasak a költségek, így a nagyszabású közüzemi napelemes fejlesztések gazdaságosan nem kivitelezhetőek

– tették hozzá a kutatók.

Ezekben a térségekben elsősorban a tetőtéri napelemes beruházások népszerűek, így Honan, Santung és Hupej tartományban jelentősen megugrott az ilyen családi napelemek telepítéseinek száma.

A növekedés ellenére egyes tartományok elmaradnak a kitűzött célok elérésében. Ehhez összességében minden tartománynak legalább 250 gigawattnyi napelemes kapacitást kell üzembe helyeznie 2025 végéig.

Tavaly világszerte már az energiatermelés 30 százalékát adták a megújuló energiaforrások. Kína immár több mint egy évtizede a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő megújulóenergia-termelője.