Az európai gázárak több mint 40 százalékkal emelkedtek a múlt héten, a friss meteorológiai előrejelzéseknek és a közel-keleti konfliktus kordában tartására tett nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően azonban most ismét csökkennek.

LNG terminal vessel "Höegh Esperanza
Javul az idő Európában, csökkennek a gázárak.
Fotó: AFP

A kontinensen irányadó TTF holland gáztőzsde hétfőn reggel a gáz ára novemberi szállításra 4,9 százalékkal, megawattonként 51,33 euróra csökkent. (Egy euró 368,9 forint.) A Maxar Technologies prognózisa szerint ugyanis a hőmérséklet a következő napokban a hideghullám után Franciaországban, Németországban és Európa más részein is visszatér az ilyenkor megszokotthoz vagy még annál is melegebb lesz.

A gázár csökkenéséhez a Bloomberg tudósítása szerint hozzájárult az is, hogy helyreállt az ellátás Európa legnagyobb partnerétől, Norvégiából, és enyhülnek az aggodalmak a közel-keleti ellátást illetően is, miután az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus ne szélesedjen regionális háborúvá.

A TTF-gázár alakulása 3 hó
 

A kereskedők azonban figyelmesen követik a globális kínálati helyzetet, mivel 

a piac továbbra is törékeny és rendkívül érzékeny az energiahordozó elérhetőségében bekövetkező változásokra.

Ilyen például az esetleges munkabeszüntetés a Chevron cseppfolyósított földgázzal (LNG) foglalkozó ausztrál létesítményeiben, ahol a szakszervezetek fenntartják a sztrájkterveket annak ellenére, hogy hétfőn folytatódnak a tárgyalások a felek között.

A Chevron és a szakszervezetek ugyan eredetileg elfogadták a közvetítő munkaügyi bíróság ajánlatát, amely véget vetett a két hétig tartó sztrájkoknak, a megállapodás azonban kútba esett, mert az érdekképviseletek szerint a cég visszatáncolt a vállalásaitól. A szakszervezet ezért a héten újra sztrájkra készül a gorgoni és wheatstone-i létesítményben, amely a világ LNG-ellátásának mintegy 6 százalékát adja.

The TotalEnergies Cape Ann LNG tanker ship, escorted by maritime gendarmerie, arrives at the northern French port city of Le Havre, in the English Channel on September 18, 2023. (Photo by LOU BENOIST / AFP)
Ausztráliában ismét sztrájkba léphetnek a Chevron LNG-üzemeiben.
Fotó: AFP

A munkásokat képviselő Offshore Alliance szakszervezeti koalíció szerint a felek álláspontja egyelőre igen messze van egymástól a kulcskérdésekben, és a Chevronnak még sokat kell tennie, hogy elkerüljék a sztrájkot. A cég szerint viszont a szakszervezetek hoznak fel folyamatosan újabb kérdéseket, és halogatják a tagok szavazását a többi ügyében.

A sztrájkról viszont szavaztak hétvégén a tagok, és 91 százalékuk támogatta, hogy október 19-én újra leállítsák a munkát, tudósított a Reuters.