Nemzetközi gazdaság

Brutális hiánnyal számol az ukrán költségvetés

Denisz Smihal miniszterelnök a nemzetközi közösség segítségét kéri a költségvetésen tátongó lyuk befoltozására.

Ukrajnának óriási, 42 milliárd dolláros gazdasági segélyre lesz szüksége a következő évben, hogy képes legyen a költségvetésen tátongó részt befoltozni – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank marrakesi fórumán.

Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal is pictured during a joint press conference with his Romanian counterpart at the Victoria Palace, the Romanian government headquarters in Bucharest, Romania, on August 18, 2023. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A hiány az ukrán kormányfő szerint az ország GDP-jének 21 százalékát teszi ki a következő évben, ezért szükség van a nemzetközi partnerek segítségére is, hogy Ukrajna képes legyen ellátni alapvető kötelezettségeit, mint amilyen a nyugdíjak és fizetések kifizetése vagy azok támogatása, akiknek otthonát elpusztították az orosz támadások – írja a Kyiv Independent.

Az adóbevételeket ugyanis főként a háborús erőfeszítések költségeinek fedezésére irányították. 

A találkozón ugyancsak felszólaló amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen szerint az ukrán gazdaságirányítás szilárd politikát és jelentős eredményeket ért el a rendkívüli kihívások ellenére. Ezért a nemzetközi közösségnek továbbra is jelentős, kiszámítható és időszerű pénzügyi támogatást kell nyújtania az ukrán kormánynak.

Az orosz–ukrán háború kényszernyugdíjazhatja az Abrams tankokat

Az Amerikai Egyesült Államok számára hasznos tapasztalat, hogy fegyverei miként muzsikálnak éles helyzetben. Az amerikai hadsereg egyik friss tanulmánya szerint az M1 Abrams harckocsikat szükséges lenne kivonni a szolgálatból, és helyette könnyebb, kisebb, pilóta nélküli járműveket kellene bevetni a jövőben.

 

Denisz Smihal IMF Ukrajna orosz-ukrán háború Nemzetközi Valutaalap
Kapcsolódó cikkek