Az El Nino okozta száraz időjárás és az alacsony felvásárlási árak miatt az ausztrál farmok bevétele a canberrai kormány becslése szerint átlagosan 41 százalékkal csökken a július elsején kezdődött pénzügyi évben. Ez azt jelenti, hogy visszaesnek a három évvel ezelőtti szintre.

A photo taken on January 12, 2021 shows a field of wheat being harvested on a farm near Inverleigh, some 100kms west of Melbourne. (Photo by William WEST / AFP)
A búzatermés harminc százalékkal lesz kisebb.
Fotó: William West / AFP

Ausztrália a világ egyik legnagyobb agrártermelője és -exportőre a búzától és az árpától kezdve a marhahúson keresztül a cukorig. A mezőgazdaság adja a mintegy 2,5 százalékát.

Az elmúlt három évben elegendő eső esett, és ennek köszönhetően jelentősen nőtt a termelés, az agrárexport értéke a június végén zárult pénzügyi évben rekordot jelentő 80 milliárd dollárra ugrott – ez majdnem ötven százalékkal magasabb érték az ötéves átlagnál. (Egy ausztrál dollár 233,5 forint.)

Most azonban az El Nino határozza meg az ország időjárását is, a szokásosnál nagyobb szárazságot és hőséget hoz, ami árt a haszonnövényeknek, kiszárítja a legelőket. A mezőgazdasági minisztérium nyári előrejelzése szerint például búzából több mint harminc százalékkal kevesebb terem. Közben ráadásul a hazai és az exportkereslet visszaesése miatt csökken a marha- és a birkahús ára.

This photo taken on May 4, 2020 shows sheep feeding on lush grass on the property of Australian farmer Kevin Tongue near the rural city of Tamworth, 450 kilometres north-west of Sydney. The age of coronavirus has brought new challenges for Australia's drought, flood and bushfire-stricken farmers, but sustained rainfall and fresh green shoots are bringing hope of better times ahead. (Photo by PETER PARKS / AFP)
A lassuló kereslet miatt esik a marha és a birka ára.
Fotó: Peter Parks / AFP

A kormány agrárkutató intézetének (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences – ABARES) legfrissebb jelentése szerint 

a nagy farmok átlagos bevétele a tavalyi rekordot jelentő 350 ezer ausztrál dollárról 197 ezerre csökken a mostani pénzügyi évben

„elsősorban a mezőgazdasági termények, különösen a vágóállatok árának csökkenése és a növénytermesztés visszaesése miatt a szárazabb körülmények következtében”.

Az ABARES szerint azonban az átlagjövedelem országszerte még mindig magasabb lesz az elmúlt aszályos évekhez, 2019–2020-hoz képest. Átlag alatti nyereséget prognosztizál viszont Új-Dél-Wales északi és Queensland déli részein, ahol a száraz időjárás károsította a termést, valamint Victoria déli részén, Tasmániában, Dél- és Nyugat-Ausztráliában, amelyet a szárazság és a csökkenő juh-, bárány- és gyapjúárak sújtanak.

Az ABARES arra is figyelmeztetett, hogy a becslések még túl magasnak is bizonyulhatnak,  mivel a szarvasmarha- és juhárak szeptember óta tovább csökkennek,

This picture taken on September 28, 2018 shows farmers Matt and Sandra Ireson feeding their cattle due to lack of vegetation caused by a severe and prolonged drought on their property outside the town of Booligal in western New South Wales. From abandoned baby kangaroos to wallabies being blinded by the sun and koalas having to go walkabout to look for eucalyptus leaves, Australia's exotic wild animals are struggling to adapt to a crippling drought. In Booligal, where rainfall this year is 75 percent below average, farmers Matt and Sandra Ireson have seen increasing numbers of kangaroos and emus near roadways as they chase the "green pick" -- tufts of grass that spring up from water running off tarmac after a rare shower. (Photo by Peter PARKS / AFP) / TO GO WITH Australia-environment-drought-climate-animal, FOCUS by Glenda KWEK
Az ausztrál állattenyésztők különösen borúsan látják a jövőt.
Fotó: Peter Parks / AFP

Maguk a termelők is pesszimisták, egy hét közepén nyilvánosságra hozott felmérés szerint a gazdák alig 55,8 százaléka számít arra, hogy az ország mezőgazdasági termelése növekedni fog a következő évtizedben, és csak 45,6 százalékuk derűlátó családi gazdasága jövőjét illetően. Az állattenyésztők különösen borúsan látják a helyzetet, a marhatenyésztők 26,6, a birkatenyésztők harminc százaléka optimistább most, mint tavaly volt.

Az El Nino Ausztrálián kívül Afrikában is aszályos, száraz időszakot eredményez, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Becslések szerint a mostani El Nino körülbelül háromezer milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak.