2023 szeptemberében az új személygépkocsik regisztrációja 9,2 százalékkal nőtt, és elérte a 861 062 darabot, ami az EU autópiacának tizennegyedik egymást követő havi erődösését jelenti – derült ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) havi jelentéséből.

Tesla Malibu
Fotó: AFP

2023 első három negyedévében az EU személygépkocsi-piaca jelentősen, 16,9 százalékkal nőtt, és összesen nyolcmillió regisztrált egységet tett ki. Az év eleji növekedés ellenére azonban a piac továbbra is 20 százalékkal marad el a 2019-es, koronavírus-járvány előtti szinttől.

A blokk összes tagállama növekedést könyvelhetett el, Magyarországot kivéve, ahol 3,2 százalékkal csökkent az új regisztrációk száma.

A legnagyobb ugrást Olaszországban (20,5 százalék), Spanyolországban (18,5 százalék), Franciaországban (15,9 százalék) és Németországban (14,5 százalék) mérték.

Szeptemberben az akkumulátoros-elektromos autók piaci részesedése 14,8 százalékra emelkedett és a vásárlók harmadik legnépszerűbb választásává vált, harmadik alkalommal előzve meg a dízelüzemű gépjárműveket, amelyek 12,7 százalékra csökkentek. A hibrid-elektromos autók megőrizték a második helyüket a piac jelentős, 27,3 százalékos részesedésével.

S bár a benzinüzemű autók még mindig a vásárlók első számú vásárlása, a részesedésük a 2022 szeptemberében mért 35,3 százalékról idén 34,1 százalékra csökkent.

Az EU újautó-eladásainak megoszlása 2023. szeptember
 

Előre törnek az elektromos autók

2023 szeptemberében az EU-ban az új akkumulátoros-elektromos autók regisztrációja 14,3 százalékkal nőtt meg, és elérte a 127 149 darabot. Bár a legnagyobb piacnak számító Németországban jelentős, 28,6 százalékos visszaesés volt tapasztalható az állami támogatások beszüntetése miatt, ezt ellensúlyozni tudta három uniós tagállam – Hollandia 70,8; Svédország 60,7; valamint Franciaország 34,2 százalékos növekedése.

A hibrid-elektromos azonban továbbra is a legerősebb alternatív meghajtású szegmens maradt, és itt szeptemberben 30,5 százalékkal nőtt az új gépjárművek regisztrációk száma, 2023 első három negyedévében pedig közel 2 millió darabot adtak el a gyártók.

A konnektoros (plug-in) hibridek azonban továbbra is gyengén teljesítenek. Bár múlt hónapban az új regisztrációk száma a 0,4 százalékos növekedéssel viszonylag stabil maradt, hála a francia és a belga vásárlóknak, ennek a típusnak a piaci részesedése idén szeptemberben 8,9-ről 8,2 százalékra csökkent.

Az alternatív üzemanyagok térnyerésének nagy vesztesei az új dízelüzemű személygépkocsik, amelyek regisztrációja szeptemberben 12,5 százalékkal csökkent.

 

Itt a várt bejelentés: hatalmas összeget pumpál a kormány az elektromos autózásba

A magyar kormány novemberben 60 milliárd forintos programot indít az elektromos autók elterjedésének támogatására, ebből egyrészt a töltőhálózatot fejlesztik, másrészt kedvezményt nyújtanak elektromos járművek vásárlására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a kínai Sencsenben.