Az Európai Parlament képviselői az EU hosszú távú költségvetésének félidős felülvizsgálata során 10 milliárd euró többletforrást biztosítanának a 2024–2027-es időszakra az Európai Bizottság által javasolt 65,8 milliárd eurón felül – döntött az EP kedden.

Strasbourg,,France,-,Dec,18,,2019:,Speech,Of,European,Parliament
Az Európai Parlament Strasbourgban. Fotó: Shutterstock

A közelmúlt külső kihívásai, különösen az Ukrajna elleni orosz háború és a migrációs problémák növekedése miatt az EP 2 milliárd euróval növelné az érintett költségvetési területeket, 3 milliárd eurót különítenének el az új, úgynevezett Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) számára, és 5 milliárd eurót az előre nem látható válságokra való reagálás képességének javítására.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy a módosított rendelet gyors elfogadása kulcsfontosságú, mivel a felülvizsgált többéves pénzügyi keretnek 2024. január 1-jéig működnie kell, hogy megszabhassa az adott éves költségvetés határait.

A 2021–2027-es keretköltségvetés (MFF) félidős felülvizsgálatára irányuló javaslatról szóló időközi jelentést 393 szavazattal, 136 ellenében és 92 tartózkodás mellett fogadták el.

A plenáris szavazás után az Európai Parlament tárgyalói készen állnak arra, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a tagállamok kormányaiból álló Tanácsával, amelynek még véglegesítenie kell a csomaggal kapcsolatos álláspontját – jelezték a közleményben.

A többéves pénzügyi keret hétéves időtartamra határozza meg a különböző szakpolitikai területeken az uniós kötelezettségvállalások éves korlátait és az éves kifizetések teljes összegét. A 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó jelenlegi keretet 2020-ban fogadták el, és 2024. január 1-jéig írja elő a többéves pénzügyi keret működésének felülvizsgálatát, adott esetben felülvizsgálati javaslatokkal. Az Európai Bizottság június 20-án tett javaslatot a félidős felülvizsgálatra.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében hangsúlyozta: 

Biztosítani kell, hogy a jogszabályokban a Magyarország számára előirányzott uniós források nem kerülhetnek átcsoportosításra és elköltésre más célok vagy országok számára.

Felháborítónak nevezték, hogy a szavazáson a 

dollárbaloldal momentumos és jobbikos képviselői

olyan javaslatot is támogattak, amely a magyar uniós források más célokra történő felhasználását tenné lehetővé. Ezzel – emelték ki – veszélybe sodornák a Magyarországot jogosan megillető uniós forrásokat.

Leszögezték, hogy a jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatának komoly stratégiai és politikai jelentősége van, nem véletlen, hogy az MFF módosításához minden tagállam egyetértésére szükséges. Éppen ezért elengedhetetlen a tagállamoknak jogosan járó uniós forrásokhoz politikai zsarolástól mentesen hozzáférni – hangsúlyozták.

A közlemény emlékeztetett: Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője a szavazást megelőző vitában elmondta, az MFF felülvizsgálata kapcsán egyes uniós körök elvárnák Magyarországtól, hogy önkéntesen vállaljon újabb befizetéseket a közös költségvetésbe, így például a helyreállítási programok növekvő kamatainak törlesztésére, miközben eddig egyetlen eurócentet sem kapott az ország ebből az uniós alapból.

Magyarország 2023-ban egymilliárd eurót fizet be az uniós költségvetésbe, teljesítve ezzel az előírt kötelezettségeit, miközben az unió hárommilliárd euróval tartozik nekünk

– tette hozzá a fideszes EP-képviselő.