Nemzetközi gazdaság

Pimasz chatbotokat fejleszt a Meta

A Meta a napokban tervezi elindítani a személyiséggel rendelkező mesterséges intelligenciával működő chatbotját. A vállalat célcsoportja főként a fiatal korosztály, akik a leginkább fogékonyak a technikai újításokra, és az újdonság a fiatalok közösségi médiához való elköteleződését is képes lehet elmélyíteni.

A Meta a napokban tervezi elindítani a személyiséggel rendelkező mesterséges intelligenciával működő chatbotját. A vállalat célcsoportja főként a fiatal korosztály, akik a leginkább fogékonyak a technikai újításokra, és az újdonság a fiatalok közösségi médiához való elköteleződését is képes lehet elmélyíteni. A továbbfejlesztett chatbotok új keresési funkciókat kínálnak, és különféle ajánlásokkal segítik a felhasználókat. 

ai
Fotó: Shutterstock

A 2022 novemberében elindított ChatGPT generatív mesterséges intelligencia (MI) térnyerése további fejlesztésekre ösztönzi az óriáscéget. 

Mark Zukkerberg, látva a TikTok népszerűségét a tinédzserek körében, ami magasan meghaladta az egyéb platformok látogatottságát, az idősebb felhasználók helyett a fiatalok megnyerésére koncentrál, és a fejlesztéseket is hozzájuk igazítja.

A cél, hogy megtartsa és megerősítse a vállalat pozícióját az MI-cégek és a közösségi platformok fokozódó versenyében. 

A készülő robotok a fiatalokra jellemző szóhasználat és stíluselemeit utánozzák. A Bob nevű robot is egy gyors észjárású és csípős nyelvű csevegőrobot, akitől semmi jóra ne számítson az, aki feltesz neki egy kérdést – állítják a fejlesztői.

A The Wall Street Journal értesülése szerint a 4 milliárd felhasználóval rendelkező Meta több tucat, emberi beszédet utánzó személyiséggel rendelkező, „emberszerű” chatbot kifejlesztését tervezi, amelyek képesek kérdésekre válaszolni. 

Külön érdekesség, hogy a Meta olyan MI-chatbotok fejlesztésén is dolgozott, amelyekkel a hírességek saját csevegőrobotokat hozhatnak létre, segítve őket a rajongókkal való kapcsolatuk erősítésében. 

A Meta nem az első közösségimédia-platform, amely az MI-technológiát veti be a felhasználók bevonzására. Az év elején a Snapchat is elindította saját ChatGPT-alapú csevegő chatbotját, a MY AI-t, amely gyorsan talált új felhasználókra, akiket ajánlásokkal, ötletekkel segít a napi tevékenységük során. Sikerét alátámasztja, hogy indulása óta már több mint 150 millióan használták.

A Szilícium-völgyben sem tétlenkednek. A Character.AI egy neurális nyelvi chatbot, amely emberhez hasonló szöveges válaszokat generál, és beszélgetni is tud. Lehetővé teszi olyan csevegőbotok létrehozását, amelyek akár vagy Vlagyimir Putyin hangján is képesek megszólalni. 

Kutatók szerint a nyelvi modellek hosszú távú alkalmazásának a kulcsa, ha ezek az eszközök személyiséget kapnak. Az emberi természetünkből fakadóan nem szeretünk hosszasan gépekkel társalogni, mert igazán emberi dolgokról emberi nyelven szeretünk beszélgetni.

 

Ezért a hozzánk hasonlatos robotok létrehozása a jövő technológiai fejlesztéseinek fontos kulcsa. 

Mint minden innováció, a mesterséges intelligencia is magában hordozza a hibák lehetőségét, a korai fejlesztések itt sem voltak problémamentesek. 

Az Alvin the Alien nevű chatbot sokak számára túl messzire ment a személyes kérdéseivel és nyers megjegyzéseivel, és többen attól tartanak, hogy személyes adataik gyűjtésére készült.

A technológiai fejlesztéseken és az emberek elkápráztatásán túl egyre inkább a profitszerzés kerül előtérbe. A Meta is stratégiát vált, és átszervezéseket hajt végre, a jövőben a kutatásokról a bevétel termelésére helyezi a nagyobb hangsúlyt. 
 

 



 

Meta csevegőrobot chatbot mesterséges intelligencia fejlesztés
Kapcsolódó cikkek