Szinte felfoghatatlan sebességgel tarolta le a technológiai ipart és a teljes internetet a mesterséges intelligencia (MI). A ChatGPT volt az első MI-chatbot, amely igazán nagy áttörést ért el, majd a Microsoft és a Google is előállt saját kezdeményezéseivel, hogy ne maradjanak le egymástól az internetes keresők versenyében, a ChatGPT-alternatívák pedig a nagyokon túl is számolatlanul ütik fel fejüket az éterben.

Chatgpt,Chat,With,Ai,Or,Artificial,Intelligence,Technology.,Businessman,Using, ChatGPT alternatívák
Mutatjuk, melyek a legjobb ChatGPT-alternatívák jelenleg a piacon!
Fotó: Shutterstock

A ChatGPT még mindig a mesterséges intelligenciák legnagyobbja, de mint minden téren, az MI-eszközök között is megjelentek a trónkövetelők, akik a ChatGPT koronájára vágynak. Vannak köztük elsősorban gyerekeknek szánt programok, képeket és grafikonokat is előállító ChatGPT-alternatívák, de szövegek összefoglalására, számítógépes programozásra vagy éppen viccmesélésre is találunk alkalmas csevegőbotokat, igényeinknek megfelelően.

ChatGPT-alternatívák – jobb a Bing vagy a Craft AI?

A ChatGPT mint a szegmens legnagyobb neve szinte folyamatosan teljes kihasználtságon pörög, ami sok felhasználó számára teszi elérhetetlenné vagy nehézkessé a használatát, az elsőbbségi hozzáférésért pedig havi húsz dollárt számol fel a vállalat, így érthető, hogy sokan miért állnak neki ingyenes, magyarul is beszélő, letöltést nem igénylő ChatGPT-alternatívát keresni. 

Az egyik leginkább kézenfekvő megoldás a Bing lehet, amelyet a Microsoft kínál ingyenes ChatGPT-helyettesítőként.

A Bing a ChatGPT legfrissebb verzióján fut, amelyhez az eredeti program oldalán fizetés híján nem is férhetünk hozzá (a 3.5-ös GPT verzió áll rendelkezésre ingyen, a 4.0-s GPT-ért, amelyet a Bing használ, fizetni kell), így a Bing tényleg kiváló alternatíva lehet a ChatGPT helyettesítésére. 

A Bing eléréséhez nincs más dolgunk, mint felkeresni a Microsoft saját böngészőjén keresztül a Bing.com oldalt, és máris hozzáférhetünk a ChatGPT ingyenes, naprakész verziójához. Intelligens keresés, étrendtervezés, esszégenerálás vagy akár dokumentumok összegzése – a Bing minderre képes. 

Akinek a Bing megtetszett, annak ajánlott a Craft AI-nka is adni egy lehetőséget – a GPT-3-as verzión futó MI ugyanis szinte mindenre képes, amire a Bing, de szövegek lefordítása vagy éppen korrektúrája sem jelent számára akadályt. 

Ezek az alternatív MI eszközök is jól használhatók 

A professzionális felhasználáson túl is rengeteg lehetőséget tartogatnak az MI-alapú csetbotok: a Character AI például lehetővé teszi egy saját beszélgetőpartner létrehozását, akivel utána úgy tudunk csevegni, mintha csak egy valós emberrel állnánk szóba. 

Tony Stark vagy Mario? A Character AI segítségével bármelyikükkel szóba elegyedhetünk!

Ha megakadtunk a tanulásban, valamilyen grafikára vagy rajzra van szükségünk, vagy esetleg nincs kedvünk írni, és inkább szóban adnánk ki feladatot az AI-nak, érdemes egy pillantást vetni a Chatsonic mesterségesintelligencia-alapú ChatGPT-alternatívára is

A Chatsonic naprakész adatokból dolgozik, így tényszerű szövegeket képes megalkotni; szövegek alapján képeket tud generálni; emlékszik a korábbi beszélgetésekre, és mindezek felett még az MI személyiségét is személyre engedi szabni. 

Mindemellett a Chatsonic a legfrisebb ChatGPT-verzióval rendelkezik, és a legjobb teljesítményre képes.

Különleges MI-re van szükséged? Ezeket használhatjuk ChatGPT helyett konkrét célokra

Meg szeretnél tanulni programozni, akár már tudsz is valamennyit, de nem vagy biztos magadban? Munkád során kódolsz, de nincs kedved annyit gépelni?

A CoPilotot neked találták ki! 

Mint a neve is sugallja, ez az MI mint egy másodpilóta lesz a segítségedre a programozási feladatok során: 12 programnyelvet ismer, melyeken kérésednek megfelelően generál kódot, hogy megúszd a pötyögést. Ha elrontottál valamit, segít kijavítani, de ha csak egyszerűsíteni akarod a kódodat, akkor is fordulhatsz hozzá.

Fordítanod kell, de nem megy eléggé az idegen nyelv? Próbáld ki a DeepL Write szoftvert, amely sokak szerint a legjobb ChatGPT-alternatíva a fordítás terén. Csiszolnál a angolodon? Az Elsa Speak segítségedre lesz személyre szabott feladatok generálásában. 

Szakdolgozatot írsz, de nincs energiád minden információmorzsát egyesével lekövetni? Az Elicit kérésednek megfelelően átfutja a szakirodalmat, és összegzi neked azok tartalmát, hogy még véletlenül se rontsd el, mit hol találtál. Készülsz egy egyetemi vitára, vagy csak a családot akarod lenyűgözni a vasárnapi ebéd közben? A Chinchilla segít érveid kialakításában, de keresni és fogalmazni is könnyedén tudsz a segítségével. 

A gyerekeidnek szeretnél segíteni az elmélyült és élvezetes tanulásban? A Google programja, a Socratic segít ebben! Ez a kifejezetten gyerekek számára készült csevegőbot segít megérteni a házi feladatot, emberszerű segítséget nyújt vagy akár illusztrációkat is készít a nehéz problémák megértéséhez.

Saját csevegőbotot építenél, de nem tudsz kódolni? Ez sem akadály!

A Botsonic segítségével mindenfajta technológiai ismeret nélkül tudod létrehozni saját MI-alapú csetbotod, amelyet aztán akár saját weboldaladra is be tudsz építeni.

Maradnál az eredetinél? Vigyázz a csalókkal!

A ChatGPT népszerűségét sok csaló igyekszik kihasználni, például olyan telefonos alkalmazásokkal, amelyek úgy tesznek, mintha a ChatGPT saját applikációját töltenéd le, miközben ez nem így van. 

A ChatGPT tud magyarul, ingyenesen elérhető, és csak a soron kívüli hozzáférésért, illetve a GPT-4-es modell eléréséért kell fizetned, így ha az eredetit választod, nem járhatsz rosszul.