Nemzetközi gazdaság

Továbbra is érkeznek európai alkatrészek az egyik legnagyobb orosz fegyvergyárba

Az Európai Unió számos szankciót kivetett Oroszországra, de pont az tudja kijátszani őket, akit a legszigorúbban próbálnak büntetni.

Az oroszországi Kolomnában található KBM hadiipari vállalat továbbra is kap alkatrészeket Európából és más országokból is, közvetítőcégek segítségével – írta meg a Medusa hírportál. Ez a cég gyártja többek között az Iszkander rakétarendszereket és a Kinzsal rakétákat is.

MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 17: A  Iskander-M missile launcher performs during the International Military-Technical Forum "Army 2022" at Kubinka military training ground in Moscow, Russia on August 17, 2022. Pavel Pavlov / Anadolu Agency (Photo by PAVEL PAVLOV / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Iszkander
Fotó: PAVEL PAVLOV / ANADOLU AGENCY / AFP

Korábban az Insider.ru hívta fel a figyelmet, hogy az orosz Rosztec vállalat amerikai gyártmányú csipeket kap Kínából a 2021-ben alapított moszkvai ETS Electronincs vállalat közvetítésével, amelyeket rakétákhoz használ.

A KBM számos alkatrészt kap Európából, többek között hőkamerákat, amelyek Lengyelországból érkeznek a moszkvai Ostec-Test vállalaton keresztül. Az esztergákat pedig Németországban vásárolja a KBM. Szintén közvetítőcégek vásárolnak termékeket a KBM-nek litvániai, lettországi, belga és brit gyártóktól is.

Az orosz hadiipari vállalatot Szergej Pitikov vezeti. Lánya, Maja Pitikova Malmöben él. Az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin rezsimje bűnös, véres, értelmetlen háborút folytat, azonban további kommentárokat nem kívánt adni.

Nem vagyok hajlandó részt venni egy olyan beszélgetésben, amely az apám ellen irányul

– mondta erről Pitikova.

Russia's former leader Dmitry Medvedev, a President Putin ally who is now deputy chairman of the country's security council, visits the Raduga missile manufacturer in Dubna outside Moscow on February 2, 2023. (Photo by Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP)
Kinzsal
Fotó: AFP

Az Insider nem először írt az orosz–ukrán háború kezdete óta Oroszországba érkező nyugati importról. Szeptemberben arról számolt be a portál, hogy több millió euró értékben érkeztek Lettországból is csipek, a Riga Semiconductor Devices Plant termékeit az orosz tulajdonú Lesta-M vállalat vásárolta fel, amely továbbadta azt orosz hadiipari cégek számára. A Lesta-M legfontosabb partnere az a NIIEP kutatóintézet volt, amely közreműködött a KBM által gyártott Kinzsalok és Iszkanderek fejlesztésében.

Nukleáris válaszcsapást tesztelt az orosz hadsereg

A gyakorlaton részt vett a Jarsz típusú mobil szárazföldi hadászati rakétarendszere, az orosz Északi Flotta Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjárója, valamint két Tu-95MSZ típusú nagy hatótávolságú hadászati rakétahordozó repülőgép.

 

 

KBM orosz-ukrán háború fegyvergyár szankciók alkatrész
Kapcsolódó cikkek