A kínai új lakások árai szeptemberben enyhén emelkedtek, megszakítva a négy hónapja tartó csökkenést – derült ki a China Index Academy ingatlanpiaci kutatócég vasárnap publikált felméréséből. A május óta tartó árcsökkenési hullám szerintük azért tört meg, mert az ingatlanfejlesztők a közelmúltban hozott számos pekingi támogatási intézkedés előnyeit kihasználva felgyorsították az új építkezések indítását. 

(FILES) A general view shows Evergrande residential buildings under construction in Guangzhou, in China’s southern Guangdong province on July 18, 2022. Embattled Chinese property giant Evergrande Group filed for bankruptcy protection in the United States on August 17, 2023, court documents showed, a measure that protects its US assets while it attempts to restructure. (Photo by JADE GAO / AFP)
Becslések szerit hétmillió beköltözhető lakás vár vevőre Kínában. Fotó: AFP

A kormányzat a hitelfelvételi szabályok könnyítésével, kamatvágásokkal és egyes városokban a lakásvásárlási korlátozások enyhítésével próbálta serkenteni a vásárlási kedvet – írja a Reuters.
Hatalmas drágulásról persze nincsen szó, a kínálati piacon az üresen álló lakások tömkelege – becslések szerint hétmillióról van szó – ugyanis gátat szab a masszívabb, akár az inflációt követő áremeléseknek. 

Mindenesetre az augusztusi átlagárakat 0,05 százalékkal meghaladó drágulás pozitív előjel, 

miként az is, hogy a vizsgált száz kínai nagyvárosból már csak harmincnál regisztráltak árcsökkenést.

A 2021. október óta mért legnagyobb (!) havi emelkedést az új, jobb minőségű lakásprojekteket elindító fejlesztők beruházásai hajtották – teszi hozzá jelentésében a cég. 

A kínai 25 százalékárt felelős ingatlanszektor 2021 óta egyre mélyebb válságát éli, akkor Peking keményen fellépett a fejlesztők adósságfelhalmozásával szemben, ám nem számolt azzal, hogy intézkedéseivel lavinát indít el az ingatlanpiacon, ami adósságválságba torkollt, s megrázta a világ második legnagyobb gazdaságát, s vele együtt a globális pénzügyi piacokat. 

A 300 milliárd dolláros adóssághegyet maga előtt toló Evergrande összeomlása, a Country Garden megroppanása mind azt jelzi, hogy 

a szektor további értelmes intézkedésekre szorul, hogy valamennyire konszolidálódjon a helyzete. 

Szakértők egyelőre óvatosan fogadták a fejleményeket, attól tartanak, a javulás rövid életű lehet, és amíg a nagyvárosokban fellendülhet a lakások értékesítése, addig a kisebb városokban kiszáradhat a kereslet. 

A China Index Academy elképzelhetőnek tartja, hogy az első osztályú kategóriába sorolt városok piaca még ebben a negyedévben stabilizálódik, ám szerinte a kisebb városokban a fellendülés hosszabb időt vehet igénybe.