BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A GM után a Ford dolgozói is nemet mondtak a bérmegállapodásra

Nem tudni, mi lesz a maratoni sztrájk után elfogadott megegyezés sorsa.

Leszavazták a United Auto Workers (UAW) szakszervezetnek a Ford két gyárában, a louiseville-i összeszerelő üzemben és a kentuckyi teherautógyárban a futószalagon dolgozó munkásai az elnyúló sztrájk eredményeképpen elfogadott, négy és fél évre szóló kollektív szerződést. A szakmunkások ugyanakkor támogatják a megállapodást – jelentették be a szakszervezet helyi képviselői a Facebookon.

United Auto Workers Continue to Strike against Big Three Automakers
Először sztrájkoltak egyszerre mind a három nagy detroiti autógyártó dolgozói.
Fotó: Michaal Nigro / ZUMA Press / Northfoto

A szalag mellett dolgozók 55 százaléka szavazott a szerződés ellen, a szakmunkásoknak viszont 69 százaléka mellette. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mi volt a végleges szavazási arány, sem pedig azt, hogy hányan voksoltak – emlékeztetett a hírről beszámolva a Reuters. A szakszervezet és a Ford egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére.

A sztrájk után elfogadott megállapodásról szavaznak a három nagy detroiti autógyártó, a Ford mellett a General Motors (GM) és a Chryslert tulajdonló Stellantis szervezett dolgozói. 

Nem a Fordé az első kudarc: a hét végén a GM flinti (Michigan) összeszerelő üzemében is kis arányban ugyan, de elutasították a javasolt megegyezést; a tagok 51,8 százaléka szavazott ellene. Az üzemben 4746 ember dolgozik, itt gyártják a Silverado pickupot.

A következő hetekben folytatódik a szavazás a bérmegállapodásról.
Fotó: Matthew Hatcher

A többi gyár szakszervezeti tagjai a következő hetekben döntenek arról, hogy elfogadják-e a tulajdonosok és az UAW között létrejött megállapodást,

de az eredmény az eddigiek fényében bizonytalan. A szakszervezet saját statisztikája szerint a múlt hét végégig a tagok 58 százaléka áldását adta rá.

Még nem szavaztak többek között a GM két nagy gyárának, a texasi Arlingtonban lévő összeszerelő üzemnek és az indianai Fort Wayne-ben található teherautógyárnak a dolgozói; ebben a két egységben állítják elő a cég legnyereségesebb modelljeinek egy részét.

A szeptember közepén kezdődött sztrájkok jelentős veszteséget okoztak az autógyártóknak, a maratoni tárgyalások eredményeképpen létrejött megállapodás az UAW 46 ezer munkavállalója számára 25 százalékos alapbéremelést garantál 2028 áprilisáig, és azt jelenti, hogy az órabér 42 dollárra emelkedik. (Egy dollár 352,3 forint.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.