Leszavazták a United Auto Workers (UAW) szakszervezetnek a Ford két gyárában, a louiseville-i összeszerelő üzemben és a kentuckyi teherautógyárban a futószalagon dolgozó munkásai az elnyúló sztrájk eredményeképpen elfogadott, négy és fél évre szóló kollektív szerződést. A szakmunkások ugyanakkor támogatják a megállapodást – jelentették be a szakszervezet helyi képviselői a Facebookon.

United Auto Workers Continue to Strike against Big Three Automakers
Először sztrájkoltak egyszerre mind a három nagy detroiti autógyártó dolgozói.
Fotó: Michaal Nigro / ZUMA Press / Northfoto

A szalag mellett dolgozók 55 százaléka szavazott a szerződés ellen, a szakmunkásoknak viszont 69 százaléka mellette. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mi volt a végleges szavazási arány, sem pedig azt, hogy hányan voksoltak – emlékeztetett a hírről beszámolva a Reuters. A szakszervezet és a Ford egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére.

A sztrájk után elfogadott megállapodásról szavaznak a három nagy detroiti autógyártó, a Ford mellett a General Motors (GM) és a Chryslert tulajdonló Stellantis szervezett dolgozói. 

Nem a Fordé az első kudarc: a hét végén a GM flinti (Michigan) összeszerelő üzemében is kis arányban ugyan, de elutasították a javasolt megegyezést; a tagok 51,8 százaléka szavazott ellene. Az üzemben 4746 ember dolgozik, itt gyártják a Silverado pickupot.

A következő hetekben folytatódik a szavazás a bérmegállapodásról.
Fotó: Matthew Hatcher

A többi gyár szakszervezeti tagjai a következő hetekben döntenek arról, hogy elfogadják-e a tulajdonosok és az UAW között létrejött megállapodást,

de az eredmény az eddigiek fényében bizonytalan. A szakszervezet saját statisztikája szerint a múlt hét végégig a tagok 58 százaléka áldását adta rá.

Még nem szavaztak többek között a GM két nagy gyárának, a texasi Arlingtonban lévő összeszerelő üzemnek és az indianai Fort Wayne-ben található teherautógyárnak a dolgozói; ebben a két egységben állítják elő a cég legnyereségesebb modelljeinek egy részét.

A szeptember közepén kezdődött sztrájkok jelentős veszteséget okoztak az autógyártóknak, a maratoni tárgyalások eredményeképpen létrejött megállapodás az UAW 46 ezer munkavállalója számára 25 százalékos alapbéremelést garantál 2028 áprilisáig, és azt jelenti, hogy az órabér 42 dollárra emelkedik. (Egy dollár 352,3 forint.)