Október 6-án a Nike pert indított két nagy sportcipőgyártó, a New Balance és a Skechers ellen. 

Azzal vádolja ugyanis a két riválist, hogy megsértették a Nike cipők felső részének gyártására vonatkozó technológiai szabadalmat.

 

Colorful,Nike,Flyknit,Air,Max,Running,Shoes,,Sneakers,,Trainers,Close
Fotó: Shutterstock

A kereset szerint a két gyártó visszaél a Nike többéves fejlesztési tevékenysége során létrehozott és szabadalmazott technológiájával.  

A Nike kiváló minőségű és esztétikájú, csökkentett hulladék és anyagfelhasználás mellett kivitelezett cipőinnovációja, a Flyknit, amely nagy szilárdságú fonalakat használ a könnyű felsőrész kialakításához, és már korábban is okozott feszültséget a nagy sportlábbeli gyártók között. 

A Nike szerint a sikeres Flyknit technológiát korábban a Puma és az Adidas is lemásolta, és jogosulatlanul használta, amiért a Nike beperelte őket, de ezeket a szabadalmi harcokat később rendezték egymás között.  

 

A Nike állítása szerint a New Balance a Fresh Foam és a Fuel Cell, a Skechers pedig a Glide Step és az Ultra Step modelljeivel megsértette a Nike szabadalmi jogait sportcipőik gyártása során. A New Balance azonban azzal vágott vissza, hogy a Nike nem rendelkezik a sportcipőgyártásban évtizedek óta használt hagyományos tervezési és gyártási technológiáknak a kizárólagos jogával.  

A Nike a pénzbeli kártérítést kért a bíróságoktól, illetve olyan végzéseket, amelyek biztosítják a szabadalmát az egész világon.