BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai ideiglenes költségvetési tervben nem szerepel Izrael és Ukrajna támogatása

A javaslat lehetővé teszi a szövetségi kormány munkájának ideiglenes finanszírozását, de nem tartalmazza a segítségnyújtást Izraelnek és Ukrajnának.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön aláírta az amerikai kongresszus mindkét háza által jóváhagyott törvényjavaslatot.

Joe Bidennek szombatig kellett aláírnia a törvényjavaslatot.
Fotó: AFP

A törvény 2024. január 19-ig biztosítja az egyes kormányprogramok és intézmények munkájának finanszírozását, beleértve olyan területeket, mint a mezőgazdaság, energiaügy, védelem, építőipar és közlekedés. Több más intézmény és program finanszírozását 2024. február 2-ig hosszabbították meg.

Joe Bidennek, aki jelenleg az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján vesz részt San Franciscóban, november 18-ig kellett aláírnia a dokumentumot.

Az amerikai elnök által aláírt törvény nem rendelkezik forrásokról Izrael és Ukrajna támogatására.

Amerika nem dől össze

A szenátus elfogadta a szövetségi kormány ideiglenes finanszírozásának folytatásáról szóló törvényjavaslatát annak érdekében, hogy ne álljanak le a kormányzati hivatalok.

Korábban megírtuk, hogy az amerikai alsóház elfogadta a majdnem tizenötmilliárdos izraeli segélyt, a felsőházban viszont kérdéses a többség. Eközben az amerikai külügyminiszter megpróbál mindent megtenni, hogy tel-avivi látogatása minimalizálja a gázai civileket érő károkat.

A felsőházban, a szenátusban továbbra is kérdéses a többség, hiszen a többségi demokraták vezetője, Chuck Schumer szenátor előzetesen jelezte, hogy a törvényjavaslat eleve kudarcra van ítélve, és a republikánus szenátorok többsége sem ért egyet az izraeli és ukrajnai segítség kettéválasztásával.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön arról tájékoztatott, hogy hetvennégy kettős állampolgárságú amerikai hagyhatta el a Gázai övezetet. Szerdán este egy kampányrendezvényen azt hangsúlyozta, hogy szünetre van szükség a harcokban, így alkalom nyílik a túszok kijuttatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.