Nemzetközi gazdaság

Az ember luxuscikk lesz az algoritmusok világában

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése eddig soha nem látott változásokat indít el. Kérdés lesz az ember jövőbeni szerepe.

Nincs könnyű dolgunk, ha meg szeretnénk jósolni, hogy a mesterséges intelligencia pontosan milyen változásokat fog hozni az életünkben, minthogy problematikus annak meghatározása is, hogy pontosan mit kell képviselnie a világban.

Artificial,Intelligence.,Human,Head,Outline,With,Circuit,Board,Inside.,Technology
Fotó: Shutterstock

A robotika gyors ütemű fejlődése és terjedése olyan mélyreható változásokat hoz magával, amelyekre még nem vagyunk felkészülve.  

Az új technológia használatának akadályai gyorsan leomlanak, és egyre bonyolultabb feladatok megoldására lesz képes egyre rövidebb idő alatt.  

Az öntanuló generatív mesterséges intelligencia automatikusan generál szövegeket, képeket, hangokat, szoftverkódokat, és korlátlan mennyiségű tartalmat tud előállítani.  

A mai tudásunk arra enged következtetni, hogy számos feladatot hatékonyabban tudunk elvégezni a jövőben a segítségével, megfizethetőbbé és hozzáférhetőbbé téve a termékeket és a szolgáltatásokat. Ezáltal az emberközpontú szolgáltatások és tapasztalatok egyre ritkábbak és értékesebbek lesznek.

Az algoritmusok világában az emberi hozzáadott érték igazi luxuscikké válik.  

A robotokat a mozifilmek gyakran ábrázolják emberi tulajdonságokkal felruházott, gondolkodó és érző gépekként. De talán az élményeket és az emberi érzelmeket továbbra sem lehet árucikként kezelni majd. Azt sem látjuk ma még, hogy a gépi intelligencia a különböző foglalkozások kontextusában hogyan jelenik meg a jövőben. Milyen foglalkozásokat fog teljesen vagy részben kiváltani.  

Személyre szabott jövő  

Az automatizálás számos foglalkozási területet, az oktatást, a vendéglátást, de az egészségügyet sem kerüli el. Egyre több cikk születik automatizált éttermekről, ahol robotpincérek veszik fel a rendelést, olyan műtétekről, ahol robot segítségével végzik el a legbonyolultabb műtéteteket is, vagy iskolai osztálytermekről, ahol virtuális tanár lépett a katedrára.  

A robottanár helyett a Szilícium-völgy legjobb magániskolái például, ahová sok technológiai vezető küldi a gyerekeit, mind azon vannak, hogy hozzáférjenek az emberi tanárokhoz. 

Az orvosi gépi modellek nagy előrelépéseket tettek az orvosi diagnosztikában, és rendkívül jók egészségügyi adatok elemzésében, de ha specialistát keresünk egy betegség kezelésére, akkor minden bizonnyal az emberi orvosok szaktudására fogjuk bízni magunkat.  

Az automatizálás valószínűleg azt eredményezi, hogy az emberi tudás és szakértelem fontosabb lesz, mint eddig bármikor. Ezért akik megengedhetik majd, fizetni fogak azért, hogy személyre szabott szolgáltatásokat kapjanak emberi oktatóktól, tanácsadóktól, orvosoktól. 

Emberi döntés vs. gépi tanulás 

Bill Gates például befektetési cége pénzügyeit csak emberi tanácsadókra bízza. Az emberi ítélőképességre támaszkodunk az új helyzetek kezelésénél, ezzel szemben a generatív mesterséges intelligencia modelljei már meglévő adatokkal operálnak, amihez óriási mennyiségű információra van szüksége. Az emberek kis mennyiségű adatot gyorsan dolgoznak fel, és a döntéseket sem adják ki szívesen a kezükből.  

A technológiai fejlődés egy olyan automatizált világot és olyan korszakot nyithat meg, amelyben az emberek a monoton vagy veszélyes fizikai munkák alól mentesülve, értékesebb feladatokra összpontosíthatnak, és ez összességében megkönnyíti az életvezetésüket.

 

 

világ előrelépés mesterséges intelligencia változás segítség
Kapcsolódó cikkek