Minden fronton lenyomta az elemzői várakozásokat a Microsoft elmúlt, a vállalat számozása szerinti 2024-es első pénzügyi negyedéve: a lehengerlő teljesítmény mögött elsősorban a teljes tech szektort lavinaként letaroló mesterségesintelligencia-fejlesztések állnak, melyek sok esetben még csak a vállalat tervezőasztalán léteznek.

Vancouver,,Canada,-,November,21,,2016:,Microsoft,Sign,On,The
Fotó: Shutterstock

A vállalat ügyfeleinek azonban mindez már elégnek bizonyult ahhoz, hogy a Microsoft felhőalapú számítási szolgáltatásait válasszák igényeik kielégítéséhez, készülve ezzel a mesterségesintelligencia- (MI-) fronton várható áttörésekre, melyek tekintetében Bill Gates vállalata minden bizonnyal piacvezető lesz, hála a ChatGPT atyjával, az OpenAI-jal való együttműködésének. 

A redmondi óriás forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest 13 százalékkal 56,5 milliárd dollárra nőtt, üzemi eredménye 25 százalékkal 26,9 milliárd dollárra ugrott. A Microsoft nyeresége még ennél is nagyobb mértékben, 27 százalékkal 22,3 milliárd dollárra emelkedett, egy részvénye jutó eredménye pedig szintén 27 százalékkal 2,99 dollárra nőtt. 

A növekedés motorja egyértelműen a felhőalapú számítási egysége, az Azure volt: a szegmens forgalma 29 százalékkal 24,3 milliárd dollárra ugrott, közel egymilliárd dollárt verve ezzel az elemzői várakozásokra.

Míg egyetlen negyedév alapján nem beszélhetünk biztos trendekről, a Microsoft felhőszolgáltatásának eredménye azt mutatja, az Azure nagymértékben nyer teret a versenytársakkal szemben, főleg, hogy az Alphabet ugyanezen szegmensének számai elmaradtak az előrejelzésektől. A Microsoft AI-kommunikációjának nagy szerepe lehet abban, hogy a potenciális ügyfelek egyre komolyabban veszik őket

– fejtette ki Bob O’Donnell, a TECHnalysis Research vezető elemzője.

Hatalmasat nyert a Microsoft a mesterséges intelligencia berobbanásán.

A vállalat bizonyos szegmensei ugyan a vártnál gyengébb eredményt értek el, a reklámbevételek például lassabban növekednek az átlagnál, de a cég MI-szoftverei, mint a Copilot nevű irodai asszisztense, mely havi 30 dollárért érhető el a fogyasztók számára, valósággal berobbant a piacra – jelentős extra kiadásokat hozva ezzel a vállalat számára. A Microsoft ugyanis a növekvő felhasználói igények kielégítésére az egy évvel korábbinál 500 millió dollárral többet, 11,2 milliárd dollárt költött az MI-hez szükséges adatközpontok felvásárlására és üzemeltetésére, 7 éves rekordot állítva be ezzel.

A cég gyorsjelentés szerint a negyedév során 9,1 milliárd dollárt juttatott vissza a befektetők részére a profitból részvény-visszavásárlás vagy osztalékfizetés formájában.

A Microsoft a második negyedévet is hasonlóan erősre várja: az Azure bővülési ütemét 26-27 százalék közé teszik, a Windows-alapú üzleti szegmens bevételeit 16,5-16,9 milliárd dollárra, míg a Linkedint is tartalmazó ágazat bevételét a 18,8-19,1 milliárd dollár közti sávba várják.