A szaúd-arábiai állami befektetési alap 10 százalékos részesedést vásárolt, így egy újabb arab befektetési társaság is megjelenik a repülőtér tulajdonosai között a Qatar Investment Authority mellett. 

Az érdeklődők az eddig a spanyol Ferrovial által birtokolt 25 százalékos részvénycsomagért szálltak harcba, A társaság maradék 15 százalékos részesedése egy párizsi székhelyű magántőke-befektetési társaság, az Ardian kezébe kerül.  

Az ügylet révén 2,37 milliárd font bevételhez jut a spanyol holding.

LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 18: Passengers at Heathrow Airport in London, Britain, on November 18, 2022 face travel disruption on the first of three days of strike action over pay by ground staff workers employed by Menzies. According to Unite union, a range of flights leaving terminals 2, 3 and 4 from Heathrow airport will be disrupted over 72 hours during strike action. Dinendra Haria / Anadolu Agency (Photo by Dinendra Haria / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Nagy élet van a Heathrow termináljain.

PIF-hadjárat

A Szaúdi Állami Befektetési Alap (PIF) világszerte jelentős befektetési erővé vált, mivel Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg  az olajban gazdag ország átformálásáról döntött. 
Az Ardian a tulajdonrész megszerzésével csatlakozik a 20 százalékot birtokló Katarhoz, valamint a kisebb befektetőkhöz, a Caisse de depot et placement du Québechez , a szingapúri GIC szuverén befektetési alaphoz és az amerikai Alinda Capital Partnershez. Mindegyiknek 13 százalék alatti részesedése van.

A befektetők örültek a Ferrovial döntésének, a spanyol börzén 3,2 százalékot emelkedett a cég árfolyama.

Megkopott a Heathrow fénye.

A londoni repülőtér továbbra is jelentős szerepet kap, de a növekedési kilátásai nem olyan kedvezőek, ugyanis csúszik a harmadik kifutópálya építése, míg Törökországban, Katarban, és Dubajban igen gyorsan bővítik a reptereket. Emellett beárnyékolja a légikikötő lehetőségeit a brit versenyfelügyelet döntése, amely szerint a reptér nehogy csökkentené, hanem emeli leszállási díjait. Közben az Öböl-régióból naponta több járat érkezik a patinás londoni reptérre, és Szaúd-Arábia bővíti légiflottáját, legutóbb egy új légitársaságot, a Riyadh Airt alapították meg.