A Bank of England kormányzója szerint aggodalomra ad okot a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja. Andrew Bailey, aki hétfőn az északkelet-angliai térségben tett látogatást, a Chronicle Live című regionális hírportálnak úgy fogalmazott: különösen aggasztónak találja a gazdaság kínálati oldali aktivitásának lassulását.

Fotó: AFP

Bailey hétfői nyilatkozatában előzményeként a brit kormány számára hivatalos prognózisokat készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet, az Office for Budget Responsibility (OBR) jelentősen gyengítette a brit gazdaság növekedési teljesítményére adott távlati becsléseit. A független kutatóműhelyként működő elemzőház közölte: 

2024-re 0,7 százalékos, 2025-re 1,4 százalékos növekedést vár. Az intézet előző előrejelzésében erre a két évre 1,8, illetve 2,5 százalékos növekedési várakozás szerepelt.

A cég szerint a prognózisok jelentős rontását az által a reálbérekre gyakorolt nyomás, a kamatok emelkedése és a kormányzati támogatások leépítése indokolja. Az OBR számításai szerint a 2023 és 2027 közötti időszak kumulatív reálnövekedése várhatóan 2,4 százalékponttal lesz alacsonyabb az előző becslésben valószínűsítettnél, tekintettel arra, hogy gyengültek a potenciális kibocsátási növekményre szóló becslések is.

Az elemzőház várakozása szerint ebben a környezetben 

a nagy-britanniai életszínvonal még a 2024-2025-ös költségvetési évben is 3,5 százalékkal alacsonyabb lesz a koronavírus-járvány előtti szintnél.

A brit jegybank kormányzója hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta ugyanakkor: ennek ellenére is túl korai lenne arról beszélni, hogy belátható időn belül hozzá lehetne kezdeni a Bank of England irányadó kamatának csökkentéshez, először ugyanis az inflációt kell a jegybank 2 százalékos célszintjére lassítani.

A makacs infláció és egyéb gazdasági problémák továbbra is nyomás alatt tartják a fogyasztást Egyesült Királyságban. Az online és a boltokban eladott áruk mennyisége 0,3 százalékkal csökkent októberben – ez az előző havi, akkor átmenetinek gondolt 1,1 százalékos zuhanást követi, amikor a szokatlanul meleg időjárás visszafogta a ruházati cikkekre fordított kiadásokat. Az októberi adat baljós előjele lehet annak, hogy az „arany negyedévben”, a karácsony előtti időszakban, amikor az üzletek az éves nyereségük jelentős részét szokták termelni, el fog maradni a várt fellendülés.