Hírhedt orosz telefonbetyárok áldozatává vált Olaszország miniszterelnöke – írta meg az orosz, majd az olasz és az angolszász média. A csínyt Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov követte el, akik az ismert Vovan és Lexus párost alkotják. Ők voltak azok, akik tavaly nyáron Karácsony Gergely főpolgármestert is átejtették, amikor Kijev főpolgármesterének, Vitalij Klicskónak adták ki magukat, és ebben a minőségükben folytattak le vele telefonbeszélgetést.

Italy's Prime Minister, Giorgia Meloni arrives to welcome Jordan's King before a meeting on October 16, 2023 at Palazzo Chigi in Rome. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Orosz telefonbetyárok verték át Giorgia Meloni olasz kormányfőt, aki őszintén beszélt az ukrán háborúról. Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Az orosz humorista duó – bár egyesek szerint a titkosszolgálat emberei – ezúttal Giorgia Melonira csapott le, akit magas rangú afrikai tisztségviselőkként hívtak fel. Egyebek mellett a nyugati országok Ukrajnához, illetve az ukrán háborúhoz való viszonyáról faggatták. Az olasz kormányfő által elmondottakat természetesen rögzítették, az angol nyelvű hanganyagot pedig nyilvánosságra is hozták az orosz közösségi platformon, a VKontakte oldalán.

Az olasz miniszterelnöki hivatal a sajtó megkeresésére elismerte a nyilvánosságra hozott hanganyag valódiságát. Vovan és Lexus még szeptember 18-án verte át Giorgia Melonit és stábját, amikor az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésére készültek. „A kormányfő sajnálja, hogy megtévesztették” – szögezték le közleményükben.

Mit mondott az olasz kormányfő Ukrajna nyugati támogatásáról?

A beszélgetés során Meloni elismerte, hogy a nyugati vezetők belefáradtak az ukrajnai konfliktusba. Sőt, a brit Telegraph szerint egyenesen úgy fogalmazott, hogy 

alkut akarnak kötni a Kremllel a háború befejezéséről.

Ennek kapcsán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak úgy jöhet létre, ha nem sérti a nemzetközi jogot, illetve az ukrán és az orosz fél számára is elfogadható. 

„Látom, hogy sokan belefáradtak. Az igazat megvallva, talán közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor mindenki megérti, hogy kiútra van szükség” – mondja az olasz kormányfő abban a hiszemben, hogy privát telefonhívást folytat afrikai diplomatákkal.

Mi baja Afrikának az ukrán háborúval? 

Az, hogy az orosz páros afrikai diplomatának adta ki magát, azért is volt hiteles, mert Afrika valóban szenved az Ukrajnában dúló háborútól. Az orosz agresszió elleni fellépés ugyanis felemészti a nyugati, főképp uniós erőforrásokat, így a fekete kontinensre érkező támogatások jócskán megcsappantak. Amikor ez a megállapítás elhangzik, Meloni egyetért vele. Az egyébként érdekes, hogy az olasz miniszterelnöki stáb nem fogott gyanút, ugyanis az „afrikai tisztviselők” erős orosz akcentussal beszélik az angolt.

Mindenesetre az olasz kormányfő kijelenti, hogy van néhány ötlete a helyzet kezelésére, de várja a megfelelő pillanatot ezek ismertetésére. Megjegyezte azt is, hogy az ukrán ellentámadás nem biztos, hogy a tervek szerint alakul.

„Európa magára hagyta Olaszországot”

De Meloni kendőzetlenül beszélt a bevándorlás okozta problémákról is. Az afrikai migránsok állandó áramlása szerinte súlyos helyzetet eredményezett. Az év eleje óta több mint 120 ezren érkeztek az olasz partokra, a legtöbben Tunéziából. A kormányfő arra számít, hogy mindez tovább fog növekedni. „Európa sokáig úgy gondolta, hogy megoldhatja a problémát, ha magára hagyja Olaszországot” – kritizálta élesen az uniós vezetést.

Giorgia Meloni szakított az élettársával

Majdnem tíz év után elválnak az útjai Giorgia Meloninak és élettársának, Andrea Giambrunónak. A miniszterelnök közölte, hogy már régebb óta megromlott a viszonyuk, a végső búcsút most mondta ki. Meloninak és Giambrunónak van egy hétéves kislánya, Ginevra.