Nem jelent megoldást Olaszországnak a migránsok uniós tagállamok közötti szétosztása, mivel ösztönzi az emberkereskedelmet – jelentette ki Giorgia Meloni miniszterelnök az olasz parlamentben szerdán, egy nappal az vezetőinek brüsszeli találkozója előtt. Meloni valósnak nevezte a veszélyt, hogy a többségükben illegális migránsok között a Közel-Keletről érkező dzsihadista harcosok szivárognak be Európába.

Spanish NGO rescues 176 irregular migrants in international waters
CARRARA, ITALY - OCTOBER 04: Survived migrants wait to be disembarked from the ship who were rescued by the Spanish NGO 'Open Arms' in Carrara, Italy on October 04, 2023. About 176 migrants of 14 different nationalities from Syria, Bangladesh, Sudan, Eritrea, Palestine, Guinea, Gambia, Guinea Bissau, Ghana, Egypt, Chad, Senegal and Mali were rescued by 'Open Arms' who carried out 3 rescue operations at the international waters of the Central Mediterranean sea. Jose Colon / Anadolu Agency (Photo by JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: Jose Colon / AFP

Hozzátette, európai tartózkodásuk során nem kizárt a bevándorlók radikalizálódásása, miután rádöbbennek, hogy az emberkereskedők becsapták őket, és nincsen lehetőségük megvalósítani azt, amit szerettek volna. Úgy vélte, ahelyett, hogy a problémával más európai országokat terhelnének, a megoldást az indulások leállítása jelenti.

Azoknak válaszolva, akik a Meloni-kormány és a Tunézia közötti migrációs megállapodásokat bírálták, a kormányfő kijelentette, az észak-afrikai állammal stratégiai együttműködést indítottak, amelynek már érezni hatását, mivel az utóbbi időszakban csökkent a tengeren érkezők száma. Ami az unió bővítését, valamint a tagállamok közötti megosztottságot illeti, Giorgia Meloni azt mondta, nem a mi feladata eldönteni, ki számít európainak, ezt a földrajz és a történelem már eldöntötte.

A mi feladatunk az, hogy az európai nemzetek érdekeit képviseljük – tette hozzá. A miniszterelnök egységre szólította fel az Európai Uniót az antiszemitizmus határozott elítélésében. Hozzátette, a Hamász terrorista szervezet nem a palesztin nép védelmében indított támadást, hanem ki akarta provokálni Izrael reakcióját, semmilyen lehetőséget nem adva a közel-keleti békének és stabilitásnak. Szerinte a Hamász a mérsékelt arab világot támadja.

Finnyásak a migránsok, nagy részük a leggazdagabb országokat veszi célba

A bevándorlók egyre nagyobb része a leggazdagabb országokat tűzi ki célként, amikor elhagyja a hazáját. A migráció 2022-ben nagymértékben nőtt a humanitárius válságok és a munkaerő-áramlás miatt. Az OECD adatai szerint ebben az évben 26 százalékkal nőtt a bevándorlók száma a szervezet 38 leggazdagabb országában az előző évhez képest. A szakértők 2023-ban további növekedésre számítanak.