Oroszország megtorló lépéseket tesz, ha a cseh hatóságok megkezdik az állami befagyasztását ebben az országban – mondta Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár, aki szerint a prágai döntés illegális és ellenséges lépés.

This pool image distributed by Sputnik agency shows Kremlin spokesman Dmitry Peskov at the second Russia-Africa summit in Saint Petersburg on July 27, 2023. (Photo by Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP)
Dmitrij Peszkov szerint meglesz a válasz a cseh lépésre.
Fotó: AFP

„Elemeznünk kell, hogy mi van a cseheknél, barátságtalan lépés esetén természetesen meglesz a válasz” – idézte a RIA Novosztyi a Kreml szóvivőjét.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szerdán közölte, hogy a kormány jóváhagyta az orosz állami vagyon befagyasztását. A külföldi orosz vagyonkezeléssel foglalkozó társaság felkerült a nemzeti szankciós listára.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a külföldi hatóságok ilyen döntéseit abszolút törvénytelennek és a nemzetközi joggal össze nem egyeztethetőnek tartja. A szakértők most elemzik a helyzetet a kockázatok minimalizálása érdekében.

Minden olyan létesítményünk, amely ott a mi tulajdonunk lehet, kivéve azokat, amelyek diplomáciai státusszal rendelkeznek, most természetesen veszélyben van. Egy ilyen mélységesen oroszellenes álláspont a cseh hatóságok részéről természetesen teljesen zavarba ejtő. Kategorikusan elutasítjuk ezt az álláspontot, amely elfogadhatatlan

– mondta újságíróknak egy tájékoztatón.

Az ukrajnai különleges hadművelet megkezdése után az és a G7-országok az orosz devizatartalékok csaknem felét, mintegy 300 milliárd euró értékben befagyasztották. Körülbelül 200 milliárd euró van az EU-ban, főként a belga Euroclear, a világ egyik legnagyobb elszámolási és elszámolási rendszerének számláin.

Tavaly októberben az Európai Bizottságot utasították, hogy készítsen javaslatokat a befagyasztott vagyon felhasználására Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. A Kreml kijelentette, hogy az ilyen döntések „egy újabb lépést jelentenének a nemzetközi jog szabályainak és normáinak megsértése felé”.

Vjacseszlav Vologyin, az állami duma elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik fő szövetségese pedig közölte: Oroszország el fogja kobozni az általa barátságtalannak minősített uniós tagállamok vagyonát, ha az EU „ellopja” a befagyasztott orosz értékeket, hogy abból finanszírozza Ukrajnát.