A világgazdasági fellendülése veszít lendületéből, valamint a főbb gazdaságokban a kamatemelkedés hatásai egyre inkább érezhetők – jelentette ki Klaas Knot, a világ legerősebb pénzügyi felügyeleti szervének számító, bázeli székhelyű Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Board, FSB) elnöke a G20-ak vezetőinek rendszeresen küldött tájékoztatójában.

THE HAGUE - Klaas Knot, president of De Nederlandsche Bank (DNB), prior to a discussion about the current inflation, current monetary policy, the rising interest rates in combination with the high debt burden and the DNB's buffers. ANP BART MAAT netherlands out - belgium out (Photo by BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP)
Klaas Knot szerint a pénzügyi rendszer kockázatai még mindig nyilvánvalók.
Fotó: AFP

Knot külön kiemelte az ingatlanpiacot, mivel ez a terület különösen érzékeny a kamatemelésekre, így a hatóságoknak és a kormányoknak szorosan figyelemmel kell követniük az ágazatot. Az iparban tevékenykedő pénzügyi szolgáltatókat pedig arra ösztönözte, hogy kezeljék időben a felemerülő problémákat. Hozzátette: a következő hónapokban és években minden bizonnyal további kihívások, megrázkódtatások és sokkok érik majd a globális pénzügyi rendszert – írja az FT.

Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi piacok viszonylag stabilak voltak az elmúlt hónapokban, ami pozitív fejleménynek számít, miután csődbe ment az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature, valamint a Credit Suisse az UBS-be olvadással kerülte el a megsemmisülést. Knot szerint azonban a pénzügyi rendszer kockázatai még mindig nyilvánvalók, még akkor is, ha a februári és márciusi események átterjedése korlátozott volt. Az sérülékeny ingatlanpiacon kívül arra is felhívja a figyelmet, hogy a magasabb kamatlábaknak időbe telik,

amíg teljes mértékben átgyűrűznek a reálgazdaságba.

A hitelfelvevők egy része ugyanis fix kamatozású hitelt vett fel, amelyet még azelőtt kötöttek, hogy a központi bankok elkezdték volna szigorítani a monetáris politikát a szárnyaló kezelése érdekében. Knot úgy véli, hogy a további piaci feszültségek lehetősége aláhúzza a szabályozó hatóságok által 2017-ben elfogadott és 2023-ig hatályba lépő globális banki tőkeszabályok teljes körű és következetes végrehajtásának szükségességét.

Rámutatott továbbá a nem banki pénzügyi intézmények – amelyek a fedezeti alapoktól a biztosítókig mindent felölelnek – szigorúbb szabályozásának szükségességére, és kulcsfontosságúnak nevezte a reformok végrehajtását. Knot azt is közölte, hogy az FSB hamarosan jelentést tesz közzé az idei bankválságok tanulságairól és a "jövőbeni szakpolitikai prioritásokról.

A költségvetés krízisére a privatizáció lehet az olasz kormány válasza

Olaszország akkora költségvetési hiánnyal küzd, hogy a kormány fontolgatja, hogy eladja részesedését bizonyos állami vállalatokban. A cégek feletti irányítást azonban a privatizáció után is megőriznék. Sőt, hétfőn rendeletben felhatalmazták az államot, hogy bevásárolja magát a Telecom Italia cég hálózati üzletágába, így nagyobb ellenőrzése lehet a stratégiai eszközök felett.